Vijesti iz RSSa

Obilježen Hrvatski olimpijski dan

Podizanjem olimpijske zastave ispred zgrade gradske uprave i predstavljanjem publikacija “Vodič za upis djece u sportske klubove” i “Zdravstveni vodič za sportaše” u Rijeci je obilježen Hrvatski olimpijski dan, kao središnja nacionalna proslava obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Međunarodnog olimpijskog odbora. Nažalost, zbog kiše je morao biti otkazan središnji dio manifestacije – demonstracija i predstavljanje sportova na Korzu.
Hrvatski olimpijski dan u Rijeci već sedmu godinu održava s ciljem promocije sporta i poticanja mladih na bavljenje sportom.
Obilježavanje je započelo podizanjem olimpijske zastave, a ta je čast pripala nogometašu Nenadu Gračanu, koji je na Olimpijskim igrama održanim 1984. godine u Los Angelesu osvojilo brončanu medalju.

Predsjednik Kluba riječkih olimpijaca Aramis Naglić istaknuo je kako je Hrvatski olimpijski dan značajan datum, čijim se obilježavanjem kod građana, posebice mladih, želi potaknuti želju za bavljenjem sportom.

Čestitavši svim olimpijcima i sportašima Hrvatski olimpijski dan, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako su upravo vrhunski rezultati sportaša ono što plijeni pažnju javnosti i predstavlja motivaciju mladima da se bave sportom i ulažu u zdravi način života,” kazao je gradonačelnik Obersnel.
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je kako Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka puno ulažu u sportsku infrastrukturu, na taj način stvarajući uvjete da se što veći broj osoba može uključiti u sportske aktivnosti. Izrazio je uvjerenje da će upravo kvalitetni uvjeti za bavljenje sportom u budućnosti Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji donijeti još više olimpijaca i odličja s olimpijskih i paraolimpijskih igara. Dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Luciano Sušanj kazao je kako Rijeka ulaže puno u sportsku infrastrukturu, a postizanjem izvanrednih rezultata Riječani promoviraju svoj grad u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nakon podizanja olimpijske zastave, u Vijećnici Grada Rijeke su predstavljeni “Vodič za upis djece u sportske klubove” i drugo izdanje publikacije “Zdravstveni vodič za sportaše”, sve s ciljem približavanje sporta najmlađima i uspostavljanja kvalitetnog prvog kontakta djece i roditelja sa sportom. Vodiči su dostupni na stranicama Riječkog sportskog saveza i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.
ako je istaknuo glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Bojan Sušanj, Vodič za upis djece u sportske klubove, koji je pripremljen četvrtu godinu zaredom, izdan je kao prilog današnjem broju Novog lista, a sve s ciljem da bude što dostupniji djeci i njihovim roditeljima.
“Istraživanja pokazuju da djeca koja su u ranoj dobi bila uključena u sportske aktivnosti i to, što je posebice važno, prema vlastitom izboru, ostaju vrlo aktivna na svim životnim poljima u starijoj dobi. U današnje doba tehnologije, kad se djeca sve manje kreću, kod djece se javljaju bolesti koje nisu karakteristične za njihovu dob, kao što su alergije, kardiovaskularne bolesti ili pretilost. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, djeca bi se trebala barem 60 minuta dnevno baviti nekom fizičkom aktivnošću,” kazao je Sušanj.

Vodič donosi informaciju o tome gdje, kada i kako djeca mogu zadovoljiti svoje potrebe za kretanjem s ciljem očuvanja zdravlja. U vodiču se mogu pronaći informacije o tome u kojoj dobi se uključiti u koji sport, opisane su razlike između individualnih, timskih i borilačkih sportova te naveden popis klubova u koji se djeca mogu upisati.

Drugo izdanje publikacije “Zdravstveni vodič za sportaše”, prvi put izdane prije osam godina, predstavili su autori dr. Neven Martinović i sportski fizioterapeut Branimir Maričević. Ovaj vodič namijenjen je mladim sportašima, odnosno njihovim roditeljima i trenerima. Radi se o publikaciji koja promovira stalnu povezanost bavljenja sportom i sportske medicine te donosi odgovore na mnoga konkretna pitanja vezana uz ozlijede i zdravlje mladih, ali i svih drugih uzrasnih skupina sportaša. Priprema se aplikacija za pametne telefone te prijevod publikacije na engleski jezik.
Uoči Hrvatskog olimpijskog dana, jučer je na Trgu riječkih olimpijaca ispred Centra Zamet, otkrivena ploča s imenima i postignućima najistaknutijih riječkih olimpijaca – osvajača olimpijskih odličja.

Hrvatski olimpijski odbor je 2007. godine pokrenuo program pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD), čiji je cilj potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje sportom.

HOD je jedinstveni naziv za nacionalnu sportsku manifestaciju koja se obilježava 10. rujna, na dan je osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora, koji ove godine slavi 22. godišnjicu postojanja.

Organizatori obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana u Rijeci su Zajednica sportova Primorsko-goranske županije i Riječki sportski savez, a pokrovitelji Hrvatski olimpijski odbor, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.