Vijesti iz RSSa

RIJEČKI OSNOVCI NA DVODNEVNOM SPORTSKOM IZLETU U SKLOPU PROJEKTA „RI MoVe“

RIJEČKI OSNOVCI NA DVODNEVNOM SPORTSKOM IZLETU

U SKLOPU PROJEKTA „RI MoVe“

 

U petak i subotu, 8. i 9. studenog, učenici Osnovne škole – Schuola elementare  Dolac i Osnovne škole Eugen Kumičić, boravili su na dvodnevnom sportskom izletu koji se u sklopu projekta „RiMove“, a pod vodstvom  riječkih trenera i pedagoga, odvijao Staroj Sušici.

 

Riječ je o prvom sportskom izletu za djecu riječkih osnovnih škola, polaznika produženog boravka, uključenih u projekt Grada Rijeke „RiMove“ koji provodi  Riječki sportski savez.

 

Sportski izlet u prirodi nadogradnja je projekta Grada Rijeke “RiMove“, koji    djecu u produženom boravku riječkih osnovnih škola upoznaje sa raznim sportovima, uči zdravoj prehrani, potiče na čitanje sportske lektire i podiže ekološku svijest. Sve aktivnosti projekta „RiMove“, pa i sportski izleti,  besplatni su za polaznike. 

 

Provođenju programa dvodnevnih sportskih izleta cilj je nadograditi sportska znanja i vještine koje djeca stječu kroz projekt u školama, približiti im provođenje sportskih priprema na način kako to rade profesionalni sportaši, ali i omogućiti im međusobno druženje i aktivno uživanje u prirodi.

 

 Na ovom prvom dvodnevnom sportskom izletu, u Dvorcu Stara Sušica boravilo je 36 riječkih osnovaca iz osnovnih škola Dolac i Eugen Kumičić. U njihovoj pratnji bila su 4 voditelja, a sportske aktivnosti s djecom provodila su 4 trenera.

 

Osim sportskih aktivnosti prilagođenih njihovom uzrastu ( riječ je o učenicima nižih razreda osnovne škole), djeca su imala organizirane škole u prirodi, organizirano planinarenje,  te upoznavanje starih  sportskih igara kao što je, na primjer povlačenje konopa. Djeca su se upoznala i s orijentacijom – vještinom neophodnom za boravak u prirodi.

U planu je da učenici škola uključenih u projekt „RiMove“ jednom godišnje posjete okolicu Rijeke i sportske aktivnosti izvode u prirodi sa stručnim vodstvom, u organizaciji Riječkog sportskog saveza, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.

   

Projekt „RiMove“ započeo je  u svibnju 2017. godine suradnjom Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza i riječkih osnovnih škola. Radi se o projektu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu.Projekt se odnosi na osnovnoškolce od prvog do četvrtog razreda. Sam program održava se u školskim dvoranama, u sklopu produženog boravka, kao izvannastavna aktivnost.

Sportovi koji su zasada obuhvaćeni programom su atletika, gimnastika i judo kao bazični olimpijski sportovi, te stolni tenis, kendo, odbojka, nogomet, rukomet i košarka.

Od siječnja 2020. godine u projekt će biti uvedeno i učenje osnova latino i standardnih plesa.

Trenutno je u projekt uključen devet riječkih osnovnih škola: Brajda, Dolac,  Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Kantrida, Vladimir Gortan, Pećine, Škurinje i Trsat, a početkom 2020. godine očekuje se i uključivanje OŠ  Podmurvice. Želja inicijatora je da se projektom obuhvate sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Rijeka.