Preminuo Luciano Sušanj najbolji hrvatski atletičar i jedan od najboljih riječkih sportaša svih vremena

Luciano Sušanj preminuo je nakon teške bolesti u 75. godini.

Sušanj je najbolji hrvatski atletičar i jedan od najboljih riječkih sportaša svih vremena, njegova pobjeda na 800 metara na Europskom prvenstvu u Rimu davne 1974. godine još uvijek rezultatski spada u najveća dostignuća u povijesti hrvatske atletike.

Koliko je Sušanj vrijedan rezultat ostvario u Rimu ukazuje podatak da bi s vremenom (1:44.07) iz 1974. godine na Svjetskom prvenstvu 2022. godine osvojio srebro!

Sušanj je nakon završene karijere obnašao najviše funkcije u Hrvatskom atletskom savezu i matičnom Atletskom klubu Kvarner, bio je dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Više od toga nije ga zanimalo iako mu je Artur Takač, nekadašnji član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a) i osobni savjetnik predsjednika MOK-a Huana Antonija Samarana, širom otvorio vrata Međunarodne atletske federacije (ex. IAAF).

Trebao se samo javiti Primu Nebiolu, tadašnjem predsjedniku IAAF-a, dometnuo je Takač početkom devedesetih u jednom neslužbenom razgovoru.

Sušanj se kao političar takoder nije htio maknuti iz grada koji teče,  zajedno s Orlandom Rivettijem prije točno 25 godina pretvorio je Rijeku u grad koji trči pod geslom Homo si teć.

Luciano je tekal tako zapanjujuće lako da ga u povijesti hrvatske atletike nitko ne može prestići.

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Više

Povezane vijesti

Uncategorized

Održan Homo-si-teć

25 godina Homo si teć Završnica ovogodišnjeg festivala sporta i rekreacije Homo si teć – Rijeka Run u nedjelju 28. travnja ponovo je u sam

Pročitaj više »
Translate »