Organizirani programi u osnovnim školama

Organizirani programi u osnovnim školama 2021/2022

UNIVERZALNA SPORTSKA ŠKOLA

Namijenjena je učenicima od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole. Cilj programa univerzalne sportske škole uključivanje je što većeg broja najmlađih učenika u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. Program Univerzalne sportske škole provodi se dva puta tjedno po 45 minuta, tijekom cijele školske godine.

SPORTSKA ŠKOLA GRADA RIJEKE “RI MOVE”

Projekt Grada Rijeke i Riječkog sportskog saveza, koji je započeo prije nekoliko godina s ciljem poticanja djece od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na bavljenje sportom i tjelesnu aktivnost. Svi programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psihosocijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života. Temeljna aktivnost odvija se kroz treninge atletike, gimnastike i juda, gdje djeca na zabavan i edukativan način uče osnove bazičnih olimpijskih sportova. No, sam projekt ima puno veće značenje, pa se kroz školsku godinu djeca upoznaju i s drugim grupama sportova kao što su sportovi s loptom, vodeni sportovi, borilački sportovi te ostale grupe sportova. Programi su besplatni za sve polaznike budući da ih financira Grad Rijeka i Ministarstvo sporta i turizma.

Treninzi se provode u školskim dvoranama, u sklopu produženog boravaka. Na svakom satu RiMove-a su jedan do dva trenera koji obučavaju učenike vještini sportova kao što su atletika, gimnastika, judo, nogomet, rukomet, košarka, odbojka, kendo, karate i ples (“Rijeka pleše”). Programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psiho-socijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, a provode ga educirani treneri iz svake sportske grane i poznati riječki sportaši. U narednim godinama planirano je uključenje i ostalih sportova u program, kao i stjecanje osnovnih znanja o tehnikama i pravilima pojedinih sportova.

Sportska lektira. Cilj programa je usmjeriti djecu prema vrijednostima sporta i to čitanjem priča sportske tematike koje su primjerene njihovom uzrastu i verificirane od strane Ministarstva obrazovanja. Djeci osnovnih škola Grada Rijeke do sada su predstavljena dva kompleta knjiga Sportske lektire – „Olimpijske priče“ i „Mali sportaši“ kroz koje se učenici informiraju o različitim olimpijskim sportovima na zanimljiv način. Kroz školsku godinu se održavaju i jednostvane kazališne predstave na temu jedne od knjiga Sporske lektire. Na kraju svake školske godine djeca dobiju priliku sudjelovati u likovnom najtečaju na temu “Sportska lektira”, a najbolje od pristiglih radova nagrađujemo na prigodnoj Svečanosti.

Rijeka pleše. U sklopu projekta Ri Move realizirane su i nove ideje kao program “Rijeka pleše”, koji omogućuje učenicima nižih razreda osnovnih škola Grada Rijeke učenje i svladavanje prvih plesnih koraka. Ples je aktivnost koja sadrži elemente sporta i umjetnosti te je idealan kao bazična aktivnost kod djece. Treninzi plesa kod djece pospješuju razvoj koordinacije, osjećaja za ritam i za estetiku, potiču stjecanje samopouzdanja te otvaraju mogućnost upoznavanja s različitim kulturama kroz glazbu. Program se izvodi pod vodstvom poznatog plesnog trenera Elia Bašana, koji će sa svojim suradnicima djeci približiti prve korake latino plesova (mambo, cha cha) i breakdance-a.

Mala planinarska škola. Program je pokrenut u svrhu promocije zdravog života kroz sportsku rekreaciju u prirodi već u najranijoj dobi, među djecom od 1. do 4. razreda osnovne škole. Programi se provode u vrijeme produženog boravka, u planinama I na planinarskim stazama grada Rijeke I okolice, edukacijom djece kroz predavanja i radionice prve pomoći, meteorologije, orijentacije u prirodi, ekologije, osnovne i tehničke planinarske opreme, kretanje po planinarskim putevima i sigurnosti u prirodi.

Škola vodenih sportova grada Rijeke – Aqua RiMove. Program “Aqua Ri Move” je pokrenut sa ciljem upoznavanja djece osnovnih i srednjih škola sa vodenim sportovima (jedrenje, jedrenje na dasci, veslanje, uspravno veslanje na dasci, ronjenje na dah). Program se provodi u suradnji sa kineziolozima, školama, sportskim klubovima članicama RSS-a, trenerima te sportskim radnicima. Glavni cilj ovog programa je stvaranje sportskog sustava koji će približiti djeci sportove na vodi. Konačan cilj je da se svi navedeni sportovi na vodi informativno i praktično prikažu djeci.

Izleti. Djeca u projektu Ri Move jednom godišnje imaju organizirani izlet u Staru Sušicu. Provođenju programa dvodnevnih sportskih izleta cilj je nadograditi sportska znanja i vještine koje djeca stječu kroz projekt RiMove u školama, približiti im provođenje sportskih priprema na način kako to rade profesionalni sportaši, ali i omogućiti im međusobno druženje i aktivno uživanje u prirodi. Osim sportskih aktivnosti prilagođenih njihovom uzrastu, djeca imaju organizirane škole u prirodi, organizirano planinarenje te upoznavanje starih sportskih igara kao što je, na primjer povlačenje konopa. Izleti su namijenjeni djeci 3 i/ili 4 razreda osnovnih škola koja su uključena u projekt Ri Move (polaznici zadnjih godina produženog boravka).

Škola zdrave prehrane. Na većim manifestacijama i prezentacijama projekta RiMove, djeca se uče o važnosti kvalitetne i zdrave prehrane u suradnji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Eco Corner. Sporazum između Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, HNK “Rijeka“ i Riječkog sportskog saveza, namijenjen je za podizanje svijesti o ekologiji i zaštiti okoliša. Kroz konkretne primjere o prikupljanju i sortiranju otpada, djeca će se uz druženje s igračima i poznatim sportašima upoznati s mogućnošću da je na primjer od 15 plastičnih boca moguće napraviti jedan nogometni dres.

Dječji festival sporta. U suradnji sa dječjim vrtićima grada Rijeke, u prosincu se održava festival sporta na kojemu se riječki predškolarci (oko 500 djece predškolske dobi) upoznaju sa svim grupama sportova i svim programima koje Ri Move sadrži. Kako se festival održava u blagdansko vrijeme, djeci daruju i pokloni uz neizostavnog Djeda Mraza.

Kontakt:
Gordana Bastiančić – 099 4600 876

Saznaj više na zvaničnom Youtube kanalu RSS-a

Translate »