Vijesti iz klubova

Završio Festival sporta osoba s invaliditetom

 

U sklopu projekta IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije od 21. do 25. siječnja 2015. godine na različitim sportskim lokalitetima u Rijeci održan je Festival sporta osoba s invaliditetom.

Festival je počeo u srijedu 21. siječnja u Dvorani Zamet, uz detaljan praktični prikaz treninga stolnog tenisa za osobe s invaliditetom kojeg je održao je trener Ervin Stilin uz suradnju s Hrvojem Vlahovićem, profesorom rehabilitacije i stručnjakom za biomehaniku. Trener Stilin za vrijeme edukacije podučavao je prisutne pedagoške radnike, odgajatelje i nastavnike, kako bi uz njihovu pomoć stolni tenis mogla trenirati djeca s poteškoćama u razvoju i koje dobrobiti im stolni tenis kao sport može pružiti.

Četvrtak 22. siječanj bio je rezerviran za kraljicu sportova atletiku, te je u Osnovnoj školi Gornja Vežica prof. Zvonimir Brozić iz Atletskog kluba „Srce“ za osobe s invaliditetom zajedno s članovima kluba održao stručni prikaz treninga atletike za osobe s invaliditetom. Nakon uvodnog teorijskog dijela u kojem je profesor Brozić prisutnima približio sport za osobe s invaliditetom i njegove posebnosti, članovi atletskog kluba „Srce“ koji ostvaruju izvrsne rezultate na državnim prvenstvima, zajedno s našom najtrofejnijom paraolimpijkom Milkom Milinković pokazali su kako izgleda jedan njihov trening. Treningu su se u konačnici pridružili i učenici kojima se atletika jako svidjela.

Petak je bio rezerviran za jedan od rehabilitacijski najkorisnijih sportova – plivanje, a domaćin Festivala ovaj su put bili Bazeni Kantrida. Dan je bio posvećen teorijskom i praktičnom dijelu, dok su prikazu prisustvovali zainteresirani građani, učitelji i odgajatelji, koji su i sami mogli uskočiti u bazen te probati neke od segmenata treninga.

U Dvorani Zamet u subotu posjetitelji su prisustvovali demonstraciji dva sporta za osobe s invaliditetom – boćanju i tenisu u kolicima.

Najprije su treneri Nikola Uzelac i trenerica Dušica Kailer iz Boćarskog kluba za osobe s invaliditetom Pulac okupljenima predstavili sve prednosti boćanja za osobe s invaliditetom, pošto se radi o jednom od rijetkih sportova u kojem se mogu natjecati i osobe s lokomotornim oštećenjima. Okupljena djeca, roditelji te članovi klubova uživali su u druženju, ali i prikazu sporta kroz natjecateljsku utakmicu.

Nakon boćanja na red je došao prikaz treninga tenisa u kolicima koji su uz pomoć trenera Iva Pađena demonstrirali Branimir i Franko, članovi Teniskog kluba Kvarner za osobe s invaliditetom. Radi se o sportu koji zahtjeva izvrsnost u kretanju i brzinu, ali isto tako o vrlo popularnom sportu prepunom adrenalina.

Zadnji dan festivala, u nedjelju, tridesetak gostiju uživalo je u druženju s trenerima, natjecateljima i naravno konjima Kluba Pegaz. Terapijsko jahanje kao vrlo složen sport koji zahtjeva simultani i koordinirani rad trenera, konja i jahača rezultira jačanjem i stjecanjem novih motoričkih vještina, te jačanjem socijalnih i psiholoških vještina. Osobe s invaliditetom koje sudjeluju u terapijskom jahanju uče istovremeno pratiti sebe, trenera te konja, čime razvijaju puno bolju koncentraciju.

Nakon teorijskog dijela jahači kluba Pegaz Antonio Žunić i Bruno Brautović koji iza sebe imaju izvrsne natjecateljske rezultate, zajedno sa svojim trenerima demonstrirali su proces rada s konjima i trening koji uz pripremu traje oko 2 sata i održava se 5 puta tjedno.

Time je i završio petodnevni Festival sporta osoba s invaliditetom u sklopu projekta „IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije“ čiji je cilj bio dugoročno poboljšati integraciju djece s teškoćama u razvoju u ranim fazama života korištenjem sportskih aktivnosti, čime se ujedno poboljšava kvaliteta života tih osoba, njihovih obitelji, ali i čitave zajednice. Svim posjetiteljima festivala demonstriran je niz sportova za osobe s invaliditetom te su kroz praktične primjere i edukaciju mogli na licu mjesta učiti, postavljati pitanja, ali i sudjelovati u prikazanim sportovima. Svaki dan posjetiteljima i medijima je naglašeno kako je što ranije uključivanje djece nužno za njihovu što bolju integraciju, dok su prikazani sportovi potpuno prilagođeni i dostupni djeci na ovom području.

Vodeći partner projekta bio je Riječki sportski savez u partnerstvu s „Centrom za inkluziju i podršku u zajednici“, a kako je riječ o prekograničnom projektu tu je i slovenski partner „IPAK -Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij“ iz Velenja“. Također planira se projekt IRIS proširiti na nacionalne okvire.

85% proračuna projekta sufinancira Europska unija, odnosno 191.636,33 €, i to iz Instrumenta pred pristupne pomoći -Operativni program IPA SI‐HR 2007. ‐2013.