Vijesti iz RSSa

Veličanstvena završnica Festivala sporta i rekreacije “Homo si teć”

U Rijeci je u nedjelju 19.04.2015 održano veličanstveno finale 19. Festivala sporta i rekreacije “Homo si teć”, koji je uključivao najmasovniju uličnu utrku u Hrvatskoj “Homo si teć”, Riječki polumaraton s utrkom štafeta, utrku djece vrtićke dobi dm Babybonus Cup te utrku osoba s invaliditetom Hedi kup, i u kojem je pod motom “Zaljubljeni u trčanje” sudjelovalo 14.000 trkača.

Iako je subotnji program, zbog loših vremenskih prilika, morao biti otkazan, nedjeljno jutro je bilo savršeno za trčanje pa su se na finale Festivala sporta i rekreacije “Homo si teć” uputili mnogi stanovnici Rijeke i okolice.

Start utrka je označio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se, kao i svake godine, i sam priključio rijeci građana u uličnoj utrci “Homo si teć”. Prije nego što je startnim pištoljem označio početak utrka, gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo činjenicom što utrka “Homo si teć” svake godine privlači sve veći broj sudionika. Uz njega, trkače su pozdravili predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać, zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić, koji je i sam sudjelovao u Riječkom polumaratonu, te predstavnici Erste banke, glavnog sponzora ovogodišnje manifestacije “Homo si teć”.

I ove je godine u sklopu manifestacije održan Riječki polumaraton, koji je okupio 640 sudionika iz cijeloga svijeta. Kenijac Joel Maina Mwangi obranio je naslov pobjednika riječkog polumaratona, stazu od Korza do Kostabele i natrag, dugu 21 kilometar, pretrčavši za jedan sat, dvije minute i 58 sekundi, samo 11 sekundi sporije od svog prošlogodišnjeg pobjedničkog vremena. Druge dvije medalje u muškoj kategoriji također su osvojili Kenijci, Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyc i Moses Masai Komon.

U ženskoj kategoriji najbolja je bila Kenijka Gladys Jepkurui Biwott, koja je stazu pretrčala za jedan sat, 17 minuta i dvije sekunde, dok su drugo i treće mjesto zauzele Mađarice Zita Kacser i Tünde Szabo. U utrci štafeta prvo mjesto zauzeo je tim Olone/Fantasia/Moratti, drugo ekipa Diklić/Ivaničić/Gregorić, dok he treće mjesto zauzeo tim Paris/Kovač/Plišić.

U ovogodišnji polumaraton se, pokazavši svu snagu osoba s invaliditetom, uključila i paraolimpijka Milka Milinković. U svom 14. izdanju polumaraton se trčao na novoj trasi, koja je ove godine uključivala i riječki lukobran Molo longo, čime je trasa postala još brža i atraktivnija za trčanje. Osim izmjena na samoj stazi, ove je godine izmijenjen i limit utrke, koji je povećan za 15 minuta, pa je iznosio 2 sata i 45 minuta.

Po završetku utrke građana “Homo si teć”, dm Babybonus Cupa i Hendi kupa, na Gatu Karoline Riječke održan je glazbeni i zabavni program za sve građane te Gastro show za građane i polumaratonce. U suradnji s Auto klubom Rijeka na Gatu je postavljen edukativni prometni poligon, gdje su djeca predškolske dobi mogla provjeriti svoje vozačke sposobnosti i znanje u prometu.

Osim što su brojni sportaši i rekreativci imali priliku trčati i zabaviti se, svi su kupnjom prigodne “Homo si teć” majice donirali 5 kuna za Socijalnu samoposlugu i na taj način pomogli najugroženijim građanima.

Iako je sportsko-rekreativni dio manifestacije završio, Festival sporta i rekreacija “Homo si teć” se nastavlja, budući da je do 22. travnja otvoren nagradni natječaj za najbolju fotografiju Foto si teć 2015. Prosudbeno povjerenstvo će pregledati i odabrati fotografije za nagrade te ih prirediti za objavu do 5. svibnja. Fotografije će biti dostupne na mrežnim stranicama Riječkog sportskog saveza i Foto kluba Rijeka, gdje se može pogledati i više o pravilima natječaja.

Organizatori manifestacije su Grad Rijeka, Novi List, Primorsko-goranska županija, Riječki sportski savez, Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, Ri maraton i Adria events agency.

Generalni sponzor Festivala sporta i rekreacije “Homo si teć” je već desetu godinu zaredom Erste banka d.d., a među brojim sponzorima su JGL, INA, dm, Strabag, luka Rijeka, Sport Vision, Jadrolinija, Allianz, Lučka uprava, Podravka, Radenska, Tisak paket i Foot balance.

Više na mrežnim stranicama Festivala sporta i rekreacije “Homo si teć” te na Facebook stranicama.