Vijesti iz RSSa

Sve je spremno za 23. Homo si teć!

Sve je spremno za 23. Homo si teć!

Čak 8 utrka kreće u nedjelju s riječkog Korza

Rijeka, 11.4.2019. – Prije više od 20 godina, točnije 1998., održana je prva Homo si teć utrka, danas izrasla u trotjedni festivala sporta i rekreacije. Inicijalno ideja sportskog novinara Novog lista Orlanda Rivettija, nastala potpuno spontano s idejom promicanja rekreacije, prerasla je kroz godine u najveći domaći sportski događaj ove vrste. To se može zahvaliti Gradu Rijeci, Novom listu i brojnim sponzorima koji su uvidjeli značaj ovakve manifestacije i svake godine staju iza nje, ali i građanima koji su je prigrlili kao svoju, te svaki put preplave riječke ulice u prepoznatljivim Homo si teć majicama.

“Pred nama je završnica 23. izdanja festivala, u sklopu koje će nam se prvo u subotu na Gatu Karoline Riječke predstaviti niz klubova s područja Rijeke i Primorsko goranske županije, a potom smo u nedjelju na Korzu s kojeg starta čak 8 utrka: 4. riječki maraton, 18. riječki polumaraton, utrka štafeta 3x7km, Desetka powered by Heineken, Erste Petica, dm mići trk, Memorijalna utrka Milke Milinković i utrka građana Homo si teć”, najavila je predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac, dodavši kako se očekuje preko 17 000 trkača.

“Upravo u tom masovnom odazivu građana leži najveća vrijednost ovog događaja, stoga svakako pozivamo građane Rijeke da i ovoga puta ispune centar grada, potpuno zatvoren za promet, te stvore veličanstvenu sliku Rijeke koja trči,” nadovezao se v.d. pročelnika Grada Rijeke za sport i tehničku kulturu Renato Kostović.

Prijave za natjecateljske utrke zatvorene su krajem prošlog tjedna i na njima će se naći gotovo 1400 trkača, od čega ih polovica dolazi izvan Hrvatske, odnosno iz okolnih zemalja, ali i dobrog dijela europskih država te SAD-a, Kanade, Kine, Irana, Brazila, Južne Afrike, Etiopije i Kenije. Utrke startaju s Korza u nedjelju u 9:30.

Festival ima i svoju humanitarnu notu: ovoga puta prodajom majica i narukvica građani doniraju Društvo za dječju kirurgiju Kantrida. Prodaja se odvija u šatoru postavljenom na Korzu sve do kraja festivala. Cijena majice i narukvice je 50 kn, od čega u donacije odlazi 10 kn. Službene majice mogu se naći i u Sport Vision trgovinama.

“Društvo za dječju kirurgiju Kantrida udruga je specijalizanata dječje kirurgije Kliničkog bolničkog centra Kantrida, osnovana radi pomoći u edukaciji i obrazovanju ljudi koji prate trendove u liječenju djece te im tako omogućuju vrhunsku zdravstvenu skrb,” naveo je predstojnik Klinike za dječju kirurgiju riječkog Kliničkog bolničkog centra doc. dr. sc. Harry Nikolić, pohvalivši organizatore za iniciranje donatorske akcije kroz festival posvećen svima potrebnoj rekreaciji.

 

“Podržati Homo si teć za nas u Erste banci ima poseban značaj, kao i cijeli Rijeka Run, jer je riječ o posebnim utrkama, na kojima svi rado i s veseljem sudjelujemo. Ovim putem želim skrenuti pozornost i na Erste Peticu, dugu pet kilometara, koja prolazi kroz najljepše dijelove našeg grada. Sama utrka nije zahtjevna, i doista je mogu proći svi, naravno svatko svojim tempom, pa je i to odličan način kako provesti slobodno vrijeme s obitelji“, istaknula je Eleonora Jurasić Matajazamjenica direktora Regionalne direkcije Erste banke.

“Uključivanje mališana u organizirane sportske aktivnosti donosi mnoge dobrobiti i zato želimo potaknuti što veći broj djece na bavljenje sportom, kako bi već od malih nogu usvojili dobre i zdrave navike. Već osam godina za redom dm je organizator utrke  dm mići trk na kojemu nam se svake godine pridruži veliki broj predškolaca i njihovih obitelji. Veliko nam je zadovoljstvo biti dio festivala Homo si teć i zajedno s našim kupcima promicati zdravi natjecateljski duh i zajedništvo,” naglasila je Anđelka Ramljak, područna menadžerica dm-a.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u festivalu izrazio je i regionalni direktor prodaje A1 Klaudio Rajković: “Kao kompanija uvijek smo podržavali događanja koja promoviraju zdrav život tako da se rado i dalje uključujemo u ovako značajan projekt s pozitivnim predznakom. Trčanjem se bavi sve veći broj ljudi, to možemo primijetiti i u našoj bliskoj okolini, pa gotovo da svi znamo barem nekog kolegu, prijatelja ili člana obitelji koji se počeo baviti trčanjem. Posebno smo ponosni na članove našeg A1 running tima i pobjednički duh polaznika interne škole trčanja u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci.”

Sve dodatne informacije mogu se naći na službenoj stranici www.rijeka.run.