Vijesti iz RSSa

Središnji državni ured za šport objavio naputke za organizatore utakmica

Posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji događaja na kojima se očekuje veći broj sudionika.

Slijedom velike zainteresiranosti športske javnosti u svezi postupanja oko organizacije i održavanja športskih natjecanja zbog pojave koronavirusa, Središnji državni ured za šport, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, daje sljedeće priopćenje.

Posebno apeliramo da se prije odluke o održavanju ili otkazivanju pojedinog natjecanja svaki organizator obrati stožeru civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj se treba održati natjecanje kako bi dobili upute o postupanju.

Isto tako, preporučamo da se dodatno obrati pažnja na organizaciju natjecanja onih športova u kojima dolazi do izravnog kontakta sudionika te je mogućnost zaraze izraženija kao i na natjecanja na koja dolaze natjecatelji iz zemalja u kojima je prepoznat velik broj oboljelih od koronavirusa.

Također, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji događaja na kojima se očekuje veći broj sudionika jer je time i mogućnost prenošenja uzročnika veća.

Ukoliko se organizator odluči za organizaciju i održavanje planiranog športskog događanja/natjecanja potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

Postupanje vezano uz športske objekte, organizaciju i održavanje športskih natjecanja i događanja

 1. Organizirajte sastanak s koordinatorom za izvanredne situacije ili timom za planiranje.
 2. Raspravite o planovima operacija za izvanredne situacije i utvrdite kako mogu utjecati na aspekte vaših športskih događanja, kao što su npr. pitanja broja angažiranog pratećeg osoblja, sigurnosti, usluga i športskih te pratećih aktivnosti kao i resursa.
 3. Pripremite ključne strategije prevencije navedene u skladu s ovim uputama, izradite planove koji će se baviti raznim situacijama tijekom epidemije COVID-19.
 4. Uspostavite odnose s ključnim partnerima u zajednici i ključnim dionicima.
 5. Kada ostvarujete ključne kontakte/poveznice za svoje događaje, uključite relevantne partnere kao što su nadležni zavod za javno zdravstvo, dobavljači, bolnice, hoteli, zrakoplovne tvrtke, prijevozničke tvrtke i dr. Surađujte i koordinirajte se s njima u planiranju. Jasno identificirajte ulogu, odgovornosti i ovlasti svakog partnera u donošenju odluka o postupanju.
 6. Potičite svakodnevnu primjenu općih mjera prevencije:
 • Ostati kod kuće u slučaju bolesti. Često prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno nakon odlaska u kupaonicu; prije jela; i nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja.
 • Izbjegavati diranje očiju, nos i usta nečistim rukama.
 • Svakodnevno dezinficirati površine koje se najčešće diraju rukama, na najprometnijim mjestima.
 • Na organiziranim događajima osigurajte dovoljno dezinfekcijskih sredstava za radnike i osoblje, uključujući područja za održavanje higijene ruku, sredstva za čišćenje ruku, papirante ubruse i jednokratne maske za lice (za osobe koje razviju simptome).
 • Maske za jednokratnu primjenu treba imati u pripremi i koristiti ih samo ako se netko (radnik ili polaznik) na vašem športskom događaju razboli. Oni koji se razbole trebaju biti odmah izolirani od radnika i sudionika koji nisu bolesni i dati im jednokratnu masku za lice.
 • Promovirajte poruke koje će potaknuti ljude koji su bolesni da se suzdrže od posjeta događajima i ostanu kod kuće.
 • Ako je moguće, osigurajte prikladan prostor koji se može koristiti za izoliranje osoblja ili sudionika koji se razbole/ razviju simptome bolesti tijekom športskog događanja.
 1. Odredite prostor za osoblje i sudionike koji mogu razviti simptome bolesti i ne mogu odmah napustiti događaj.
 2. Napravite plan suradnje s raznim ustanovama poput lokalne bolnice ili zavoda za javno zdravstvo, kako biste stvorili plan za liječenje osoblja i sudionika koji ne žive u blizini.
 3. Planirajte načine kako ograničiti osobni kontakt za osoblje koje sudjeluje u organizaciji i provedbi športskog događaja.
 4. Odredite pravila o povratu sredstava/ novca posjetiteljima koji neće moći doći na događaj a kupili su ulaznicu, jer će se tako omogućiti posjetiteljima da ostanu kod kuće kad su bolesni, trebaju se brinuti o bolesnim članovima kućanstva ili su pod visokim rizikom za COVID-19.
 5. Odredite akcije koje trebate poduzeti ukoliko će biti potrebno odgoditi ili otkazati događanje. Usko surađujte s nadležnim zavodom javnog zdravstva kako biste procijenili lokalne kapacitete na tom području.
 6. Preporuča se organizatorima da ažuriraju i distribuiraju pravovremene i točne sve potrebne informacije.
 7. Održavajte ažurne kontakt podatke za sve u lancu komunikacije.
 8. Uspostavite različite načine komunikacije, poput info letaka i telefonskih linija, automatiziranih tekstualnih poruka i internetskih stranica kao pomoći u širenju bitnih informacija.