Vijesti iz RSSa

S Riječkim sportskim savezom potpisan ugovor o financiranju javnih potreba u sportu

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać potpisali su tri ugovora vrijedna nešto više od 8,5 milijuna kuna, kojima će Grad Rijeka financirati programe javnih potreba u sportu Grada Rijeke za 2014. godinu. Ova sredstva su namijenjena za provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži, studenata i rekreativaca, potom treninge i natjecanje sportaša, kao i treninge i natjecanja osoba s invaliditetom i osoba oštećena sluha.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je već ustaljena praksa da Grad Rijeka osigurava sredstva za javne potrebe u sportu, o čijoj se raspodjeli sportašima po unaprijed utvrđenim kriterijima potom brine Riječki sportski savez. Riječki sportski savez kriterije stalno dorađuje kako bi raspodjela sredstava bila što pravednija, a takav model raspodjele sredstava primijenio je ili je zainteresiran za primjenu niz gradova.
“Unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji, koja se neminovno odrazila i na prihode gradskog proračuna, sredstva za provođenje ovih aktivnosti unutar javnih potreba u sportu povećana su odnosu na proteklu godinu. Tako su sredstva za treninge i natjecanja sportaša povećana za 9%, sredstva za provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži, studenata i rekreativaca za 35%, a sredstva za treninge i natjecanja osoba s invaliditetom i osoba oštećena sluha za čak 50%,” kazao je gradonačelnik, izrazivši nadu da će se taj pozitivni trend nastaviti i u narednim godinama.

U ime Riječkog sportskog saveza i svih 17.000 sportaša, rekreativaca i mladih, čija se djelatnost financira putem javnih potreba, Barać je zahvalio Gradu Rijeci na osiguranim sredstvima.
“Sredstva Grada Rijeke, dakle sredstva koja su im sigurna, sportašima predstavljaju dobar oslonac u radu. Vjerujem da će sportaši svojim rezultatima opravdati potporu,” kazao je Barać.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Igor Načinović, v.d. pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke te Bojan Sušanj, v.d. glavnog tajnika Riječkog sportskog saveza.

Najvrjedniji od triju ugovora je onaj koji se odnosi na financiranje treninga i natjecanja sportaša, za što će se osigurati 7.886.000,00 kuna. Ova aktivnost obuhvaća sufinanciranje redovnih aktivnosti sportskih udruga. U Riječki sportski savez učlanjeno je 188 sportskih udruga s više od 13.000 sportaša razvrstanih u sveukupno 48 sportskih grana, od čega se 126 sportskih udruga sufinancira iz Proračuna Grada Rijeke.
Za provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži, studenata i rekreativaca osigurano je 310 tisuća kuna, a program obuhvaća sportske aktivnosti djece predškolske dobi, vannastavne sportske aktivnosti više od 4.000 učenika osnovnih, srednjih škola i studenata, kao i rekreacijske programe za građane. Podaktivnosti programa su sportske aktivnosti djece predškolske dobi organizacija i provedba školskih sportskih aktivnosti, organizacija i provedba visokoučilišnih sportskih aktivnosti te sportska rekreacija.

Ugovor o sufinanciranju treninga i natjecanja osoba s invaliditetom i osoba oštećena sluha vrijedan je 329.000,00 kuna, a obuhvaća organizaciju i provedbu programskih aktivnosti sportskih udruga više od 400 osoba s invaliditetom i osoba oštećena sluha, te sufinanciranje rada Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke.

Programom javnih potreba u sportu utvrđuju se aktivnosti, poslovi i djelatnosti od značenja za Grad Rijeku i njegovu promociju na svim razinama i osiguravaju se potrebe stanovnika grada Rijeke u području sporta. U 2014. godini Grad Rijeka će za financiranje javnih potreba u sportu putem Riječkog sportskog saveza izdvojiti ukupno 11.428.000 kuna, za različite sportske aktivnosti. Također, s obzirom na to da Grad Rijeka klubovima i udrugama koji se financiraju putem programa javnih potreba u sportu osigurava i korištenje objekata bez naknade, Grad indirektno sportske klubove podupire s 36,8 milijuna kuna.