s-PORTEND – O projektu

 

s-PORTEND je Erasmus+ projekt mobilnosti odraslih koji njeguje kapacitete organizacije prijaviteljice u promicanju usavršavanja ciljnih skupina u nepovoljnom položaju među odraslom populacijom (niže i nisko kvalificirani odrasli u dobi od 35 do 55 godina) kroz unaprjeđivanje kvalifikacija putem metodologije obrazovanja kroz sport (ETS). Projekt promiče  i organizacijski razvoj te internalizaciju na europskoj razini na području odraslih. Edukacija odraslih doprinosi smanjenju nezaposlenosti, što je dugoročni cilj ovog projekta.

Mnogi sociolozi definiraju sport kao “globalni društveni faktor” koji nosi i proizvodi vrijednosti. Važno je razlikovati što je „sport“ kao socijalni čimbenik i što su „sport i tjelesna aktivnost“ kao potencijalni obrazovni alati. Prvo je potrebno imati obrazovne ciljeve koje akteri uključeni u akciju dijele. Provedba odgojne funkcije sporta znači prioritetno težiti obrazovnom cilju. Treba napraviti jasnu razliku između obrazovanja za, u i kroz sport oslanjajući se na različite ciljeve. Ovaj je pristup prvi razradio Henning Eichberg a tablica niže prikazuje glavne razlike tri načina rada sa sportom.

 

Koristeći metode neformalnog obrazovanja kroz sport, cilj je povezivanje edukacijskog potencijala sporta s odraslima koji imaju ograničeno znanje i potrebu za specifičnim učenjem.

Trajanje projekta: 01.06.2018.-30.11.2020.

Tijekom trajanja projekta, održat će se sljedeće aktivnosti:

 • Trening tečaj
  Organizacija domaćin: Champions Factory, Sofia, Bugarska
  Način izlaganja kroz metodologiju edukacije kroz sport
  Ciljevi: uvod u edukaciju kroz sport (porijeklo, principi, pristup), istraživanje edukacijskih potreba i ograničenosti odraslih te povezanost sa edukacijskim potencijalom sporta, razvijanje učinaka, završna procjena i dostava certifikata o sudjelovanju.
 • Trening tečaj
  Organizacija domaćin: Mine Vaganti NGO, Sassari, Italija
  Način izlaganja: Kombinacija neformalnog učenja i učenja lice u lice.
  Ciljevi: postavljanje temelja procesa učenja, uvod u metodologiju edukacije kroz sport, upoznavanje sa potrebama poduzetnog razvoja odraslih i njihovo rješavanje kroz EKS, razvijanje učinaka, završna procjena i dostava certifikata o sudjelovanju.
 • Job Shadowing (praćenje rada)
  Organizacija domaćin: Mine Vaganti NGO, Sassari, Italija
  Sudionici će sudjelovati u tematskoj edukaciji, razmjeni znanja i razvijanju partnerstva.

 

Tijekom trajanja projektnih aktivnosti, sudionici (zaposlenici RSS-a i članovi klubova) će proizvesti priručnik “ETS Adult”.

Projekt se financira sredstvima Europske unije a sredstva su dodijeljena od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije.