Vijesti o Projektima

RSS organizirao diseminacijski event u sklopu projekta Sport Diplomacy Academy

U sklopu Erasmus+ projekta #SportDiplomacyAcademy, Riječki sportski savez organizirao je prvi diseminacijski event koji je održan 22. studenoga 2019. godine na Visokoj poslovnoj školi PAR.

Cilj diseminacijskog eventa bio je predstaviti dosadašnje rezultate projekta sportske diplomacije, kojeg RSS provodi od siječnja 2019. godine. Eventu su prisustvovali studenti sportskog menadžmenta, administrativno osoblje sportskih klubova i organizacija, kao i sportski menadžeri i svi zainteresirani.

Voditeljica projekta, Sanja Varaklić, predstavila je prisutnima ciljeve projekta, aktivnosti, kao i svrhu 4 Modula, koja se održavaju u 4 partnerske zemlje (Bugarskoj, BiH, Hrvatskoj i Italiji).
Nakon toga, jedan od 20 hrvatskih sudionika, Igor Mirić, podijelio je svoje dosadašnje iskustvo sudjelovanja u akademiji sportske diplomacije. Naglasio je kako su najveći benefiti ovakvog modela neformale edukacije za njega osobno upoznavanje novih ljudi različitih kulturnih pozadina, stvaranje novih kontakata i proširivanje mreže ljudi, razvoj prezentacijskih vještina, oslobađanje straha od javnog nastupa, širenje znanja o sportskoj diplomaciji, razvoj jezičnih vještina i sl.

Projekt osigurava mobilnost učenja trenera i ostalog osoblja sportskih organizacija (uključujući volontere) koji su povezani s profesionalnim i rekreativnim sportom. Četiri Modula mobilnosti, koji će se provoditi u svakoj partnerskoj zemlji, poboljšat će vještine i kompetencije ukupno 80 sportskih profesionalaca. Mobilnost učenja planirana je kao ulaganje u ljudski kapital i doprinos izgradnji kapaciteta različitih sportskih organizacija s jasnim naglaskom na izgradnji mreže dobro obučenih sportskih diplomata.

Nakon implementirana 4 Modula, svaka od partnerskih zemalja imat će najmanje 20 dobro obučenih „diplomata u sportskim odijelima“ s velikim vještinama i znanjem u području sportske diplomacije (dijalog o politici i međunarodni odnosi, kreiranje kampanje, uspješna komunikacija – usmena i neverbalna, javni govor, odnosi s medijima, protokol, vanjska politika i vrijednosti EU). Za implementaciju svih Modula bit će angažirani europski stručnjaci za svako pojedino područje i koristit će se neformalne metode učenja.

Projektom će se također ostvariti sljedeće konkretne rezultate:

  • 80 „diplomata u sportskim odijelima“ (20 po partnerskoj zemlji), usmjerenih na ostvarivanje EU integracija u zemljama zapadnog Balkana kroz sport;
  • Nacionalni, regionalni i lokalni diseminacijski događaji (u kojima će sudjelovati najmanje 400 ljudi), koji povećavaju učinak na stečene vještine i znanja;
  • Platforma za razvoj sporta na području zapadnog Balkana – praktični alat za resurse i sportske vrijednosti Europske unije s naglaskom na sportsku diplomaciju i dobro upravljanje u sportu.

Preostala 2 Modula Sportske akademije održat će seu Rijeci u travnju 2020. godine i u Milanu u srpnju 2020. godine.

Projekt #SportDiplomacyAcademy sufinancira Europska unija.