Vijesti iz RSSa

Rijeka u iščekivanju 18. utrke Homo si teć

Predstojeći vikend obilježit će 18. izdanje najveće ulične utrke u Hrvatskoj “Homo si teć” i 13. izdanje Riječkog polumaratona. U subotu i nedjelju, 26. i 27. travnja Korzo će preplaviti mali i veliki sportaši, amateri i profesionalci koji će sudjelovati u dvodnevnom programu Festivala sporta i rekreacije. Ove dvije utrke tradicionalno prati i utrka za djecu predškolske dobi DM babybonus cup te Hendi cup koji je namijenjen osobama s invaliditetom i slabovidnim osobama.

Detalje ovogodišnje sportske manifestacije i program na press konferenciji održanoj u kupoli postavljenoj u Bazarigovom prolazu predstavili su pročelnik za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Igor Načinović; direktor riječkog polumaratona Radovan Šoljaga; Bojan Sušanj, tajnik organizatora, Riječkog sportskog saveza; Branko Škrobonja, voditelj službe za zaštitu i spašavanje i civilno društvo Ureda županije Primorsko-goranske te Dijana Pezelj u ime DM-a.

Organizatori očekuju da će sportski vikend okupiti preko 12 000 sudionika te su s konferencije za novinare uputili još jedan poziv svim ljubiteljima sporta i rekreacije da se pridruže manifestaciji. Na trasi polumaratona u kojem će sudjelovati oko 500 trkača, održat će se u utrka štafeta (3×7 kilometara), na koju se prijavilo 29 ekipa. Preko 1000 djece vrtićke i predškolske dobi očekuje se na DM babybonus cupu, dok će na Hendi cupu trčati oko 500 osoba s invaliditetom.

Pročelnik Načinović je ukratko predstavio program koji je započeo već danas prezentacijama brojnih riječkih sportskih klubova na Korzu, koje će se nastaviti i tijekom petka i subote, a kulminacija događaja dogodit će se u nedjelju. Promet u centru grada u nedjelju će biti zatvoren od 8,30 do 13 sati, a Načinović je pozvao sve građane da toga dana koriste gradski prijevoz, istaknuvši kako je građanima koji budu nosili službene Homo si teć majice osiguran besplatan javni gradski prijevoz.

Također, svi sudionici Festivala sporta i rekreacije moći će dobiti besplatan pregled službenog specijalista ortopeda riječkog polumaratona i cijele Homo si teć manifestacije, prim. dr. sc. Mladena Miškulina, dr. med. koji će preglede i savjetovanja vršiti u periodu od 9 do 12 sati na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske. Novosti ovogodišnjeg programa su i to da će sudionici polumaratona nakon njegovog završetka moći uživati u besplatnoj masaži učenika Srednje medicinske škole iz Rijeke, a svi sudionici trkačkog natjecanja moći će uz predočenje svog startnog broja besplatno plivati na Bazenima Kantrida u periodu od 12 do 17 sati.

Za najmlađe sudionike DM babybonus cupa čiji je glavni cilj, kako je istaknula Dijana Pezelj, pokazati djeci da je kretanje zdravo i zabavno te pomoći roditeljima da kod djece potaknu razvijanje zdravih navika, DM je pripremio i prigodne poklone, dok će Riječki sportski savez polaznicima dječjih vrtića podijeliti majice za sudjelovanje.

“Primorsko-goranska županije od prvog je dana jedan od glavnih pokrovitelja ove manifestacije budući da se kroz županijske programe intenzivno radi na razvijanju sporta i rekreacije. Nadam se da će se i ove godine na Korzu okupiti brojni Riječani i da ćemo svi zajedno uživati i ovom sportskom festivalu”, izjavio je Branko Škrobonja.

Svi oni koji žele sudjelovati u Riječkom polumaratonu i utrci štafeta, prijaviti se mogu do petka na stranicama Riječkog maratona, a tamo se mogu pronaći i sve ostale informacije o utrci. Startne brojeve za polumaraton trkači će moći podići u subotu od 11 do 19 sati i u nedjelju od 7 do 9:30 sati u kupoli u Bazarigovom prolazu. Također, u kupoli koja je otvorena svakim danom od 10 do 18 sati, građani mogu po cijeni od 30 kuna kupiti majice ovogodišnje manifestacije.

Program utrka:

10:30 sati – Ri polumaraton
10:30 sati – Utrka štafeta
10:35 sati – Homo si teć
11 sati – DM babybonus cup
11:05 sati – utrka za osobe s invaliditetom

Program Festivala sporta i rekreacije 2014 (PDF, 1,62 MB)