Vijesti iz RSSa Vijesti o Projektima

Riječki sportski savez u Sofiji sudjelovao na prvom sastanku projekta za zdravstvenu zaštitu mladih košarkaša

 

Između 5. i 7. ožujka 2020. godine u Sofiji, Bugarska se održao međunarodni sastanak partnera projekta „Three Points Shot to Health”. Opća svrha projekta „Three Points Shot to Health“ je kreirati posebne treninge u košarci za djecu u dobi od 10 do 16 godina. Snaga i okretnost razvijeni pliometrijskim treningom od malih nogu trebaju biti podržani posebnim pripremnim treningom. Ove vježbe trebale bi podržati mišiće koji se najčešće koriste u sportovima koji zahtijevaju dobru ravnotežu i veću pokretljivost zglobova. Osim snage, svi zglobovi i mišići trebali bi dobiti visoki stupanj fleksibilnosti. S vremenom će se smanjiti rizik od oštećenja jer se ti dijelovi jačaju i istežu. Naravno, želja je mladih sportaša da u kratkom roku uspiju, ali bolje je usporiti uspjeh pazeći na zdravlje. Mladi sportaši ne bi trebali biti isključeni iz natjecanja na visokoj razini bez uzimanja u obzir njihove biološke dobi i bez da su u potpunosti fiziološki trenirani. Treneri, posebno koji rade u dobnom rasponu od 10-16 godina, dužni su prolaziti posebnu sportsku sportsku obuku na spomenutu temu. Ovaj trening je važan za zdravlje sportaša.
Specifična svrha projekta „Three Points Shot to Health“ je dijeljenje najboljih košarkaških praksi i zaštita košarkaša, posebno onih najmlađih, od opasnosti po zdravlje i osiguravanje njihove sigurnosti poboljšanjem uvjeta treninga i natjecanja.

Inovativni aspekti ovog projekta novi su pristup neformalnom treningu trenera kako bi se mladi sportaši spriječili u neadekvatnim metodama treninga.

Prijedlog je također inovativan u sljedećim temama:

Osposobljavanje trenera o metodama treninga u cilju zaštite zdravlja mladih igrača uz podršku fizioterapeuta, sportskih liječnika, kineziologa. Projektne aktivnosti, uključujući lokalne, regionalne i nacionalne aktivnosti, omogućit će sportskim profesionalcima zajednički rad na zdravlju mladih košarkaša;
Kratki film koji uključuje mlade ljude koji se bave košarkom kako bi trenirali mišiće i zglobove posebno za intenzivne i teške treninge. Ovaj će film biti rezultat vizualnog objašnjavanja istraživanja povećanja i jačanja sposobnosti kretanja zglobova i mišića mladih igrača. U filmu će biti posebne vježbe iscjeljivanja za najčešće ozljede i najizazovnije mišićne skupine, posebno u košarci.

Ova dva inovativna pristupa omogućit će snažan utjecaj projekta na ciljanu publiku.

Glavni projektni tim čine koordinator projekta, Kargenc club iz Turske, voditelji projekata (po 1 iz Riječkog sportskog saveza, Bugarske razvojne agencije za sport i talijanske organizacije Associazione Sportiva Dilettantistica Margherita Sport e Vita Basket), košarkaški treneri (iz svake zemlje), fizikalni terapeuti, sportski liječnik i kineziolog. Projektni tim specijaliziran je za područja sporta, obrazovanja, motivacije, istraživanja i inovacija i vježbanja. Zajedno će raditi na razvoju inovativnog sustava za podučavanje i prijenos informacija ciljnim skupinama. Cilj projekta je razvijanje prakse kako spriječiti ozljede mladih košarkaša koji se suočavaju s istim izazovima u cijeloj EU regiji.

Projekt „Three Points Shot to Health” uključuje četiri zemlje (Turska, Hrvatska, Italija i Bugarska) i sufinanciran je programom Erasmus + Sport Europske unije. Trajanje projekta je do 31.12.2020.

 

Sljedeća projektna aktivnost predviđena je za drugu polovinu svibnja kada će se u Rijeci održati razmjena najboljih praksi među partnerima a iz Riječkog sportskog saveza pozivaju košarkaške trenere, ali i mlade košarkaše i košarkašice starosti od 10 do 16 godina na sudjelovanje u razmjeni. Više informacija o razmjeni u Rijeci biti će dostupno uskoro.