Vijesti iz RSSa

Riječki sportski savez najuspješnija sportska organizacija u Hrvatskoj po povlačenju EU fondova

Riječki sportski savez u protekle je tri godine na natječaje za sufinanciranje iz fondova EU aplicirao osam projekata, postavši na taj način najuspješnija sportska organizacija u Hrvatskoj po broju projekta koji dobiti europska sredstva.

Riječki sportski savez uspješno je aplicirao na fondove EU kao vodeći partner u 2016. godini s projektom JUST SPORT posvećenom podizanju svijesti o štetnosti dopinga u rekreativnom okruženju. Također, u ovogodišnjem natječaju na Erasmus+ programu RSS je aplicirao na četiri projekta kao vodeći partner i sva četiri su prihvaćena, te na dva projekta kao partner, koji su također odobreni od strane Europske komisije, odnosno ovlaštene agencije EACEA sa sjedištem u Bruxellesu.

Voditeljica projekata pri Riječkom sportskom savezu Verica Mance istaknula je kako je na aktualnom Erasmus + natječaju, od 360 pristiglih prijava, prihvaćeno njih 180, od čega 11 ih Hrvatske, a čak se tri projekta odnose na projekte u kojima je Riječki sportski savez vodeći partner. O kvaliteti projekata govori i činjenica da je projekt posvećen borbi protiv dopinga, kojeg sufinancira i Ured za udruge RH, ocijenjen je jednim od najboljih projekata koji se uhvatio u koštac s ovim zabrinjavajućim trendom na razini Europske unije.

U apliciranju na EU fondove Riječki sportski savez ima veliku potporu Grada Rijeke, a na respektabilnom rezultatu ostvarenom na dobivanju sredstava čestitala je Vera Begić Blečić, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu. Izrazila je zadovoljstvo što se radi o kvalitetnim projektima, koji se ne odnose samo na razvoj sporta, već i donose širu društvenu promjenu.

Kontinuiranu podršku daje i Hrvatski olimpijski odbor, a kako je kazao pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta Siniša Krajač, ostvareni rezultati Riječkog sportskog saveza primjer su dobre prakse kako treba djelovati u razvoju sporta, posebice sporta djece i mladih.

Radi se o ukupno osam projekata, čija je ukupna vrijednost gotovo 1,8 milijuna eura, od čega se otprilike 400 tisuća eura odnosi na projekte Riječkog sportskog saveza, s time da će se točni iznosi za projekte RSS-a znati nakon potpisivanja ugovora s partnerima.

Od 2018. godine starta provedba projekata promocije dvostruku karijere za sportaše (PASSPORT), u koju je uključena i Visoka poslovna škola PAR. Kako je podsjetila dekanica Gordana Nikolić, edukacija sportaša u sportskom menadžmentu u suradnji s Riječkim sportskim savezom provodi se od 2008. godine, a kroz program koji omogućuje sportašima da završetkom sportske karijere lakše prijeđu u poduzetničke vode, do sada je prošlo oko 30 studenata.

Sljedeće godine počet će se provoditi i projekt „Safe in sport“ posvećen problemu preopterećenja treningom, projekt „Mobility of Staff“ čiji je cilj razmjenom iskustava administrativnog osoblja u sportu postići veću efikasnost u sportskim organizacijama, potom projekt „Green seal“ posvećen borbi protiv dopinga u rekreativnom okruženju, kao i projekt „Good governance in sport“ u sklopu kojeg će se izraditi web-platforma na kojoj će biti moguće objavljivati podatke o izvorima i rashodima financijskih sredstava koje sportske organizacije primaju iz javnih izvora.

Od početka srpnja provodi se projekt „A Path to TranSportAction“ (APTSA), čiji je glavni cilj promicanje ravnopravnosti među spolovima kroz sport u kombinaciji s metodama neformalnog obrazovanja, a pored već spomenutog projekta „JUST SPORT“, Riječki sportski savez od protekle godine provodi i projekt „European everyday od sport“. Cilj projekta je promicanje Europskog tjedna sporta i podizanje svijesti o važnosti bavljenja sportom i fizičkim aktivnostima, naročito među mladima, navodi Grad Rijeka.