Vijesti iz RSSa

Projekt RiMove – Uvođenje sportske lektire u Osnovne škole

Projekt Sportske škole Grada Rijeke – RiMove

 uvodi u osnovne škole  sportsku lektiru

U sklopu Sportske škole Grada Rijeke – „RiMove” u Osnovnoj školi “Dolac” prezentirana je jedna nova aktivnost, sportska lektira. Sportska lektira zamišljena je kao idealan spoj sporta i kulture čitanja, s ciljem usmjeravanja djece prema pravim vrijednostima sporta.

Prezentaciji su prisustvovali, Gradonačelnik Vojko Obersnel, v.d.pročelnik za sport i tehničku kulturu Renato Kostović, predsjednica Riječkog sportskog saveza, Dorotea Pešić-Bukovac, ravnateljica škole Dunja Kučan Nikolić, te Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.

Sportska lektira prezentirana je učenicima OŠ Dolac. Prezentirana su dva kompleta knjiga, „Mali sportaši“ kroz priče iz života upoznaje djecu s raznim sportovima i uči ih toleranciji, te komplet „Olimpijske priče“ koji govori o životima poznatih olimpijaca. Radi se o jedinstvenoj sportskoj publikaciji koja je dobila zeleno svjetlo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a djeci će ponuditi razvoj kulture čitanja kroz sportsku tematiku.

Ravnateljici Osnovne škole „Dolac“ Dunji Kučan Nikolić komplete knjiga su darovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel,koji je izrazio uvjerenje kako će čitanjem ovih knjiga polaznici Sportske škole grada Rijeke imati priliku nešto više saznati o raznim sportovima i istinitim pričama sportaša, ali da ujedno neće zanemariti ni bavljenje sportom.

U sklopu prezentacije učiteljica razredne nastave Osnovne škole „Dolac“ Irena Bučić Kliman pročitala je jednu od knjiga iz kompleta “Olimpijske priče”, a svoje iskustvo učenicima je prenijela i poznata hrvatska plivačica, Olimpijka Sanja Jovanović, danas sportska direktorica Plivačkog kluba „Primorje CO“.

Zajednica sportskih udruga grada Rijeke „Riječki športski savez“ već treću godinu zaredom provodi projekt “Ri Move” – Sportsku školu grada Rijeke. U sklopu projekta provode se programi iz atletike, gimnastike i juda, a od travnja ove godine uključen je i nogomet, rukomet te košarka. Svi programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psiho-socijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, a namijenjeni su učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Projekt za sada provodi u sedam osnovnih škola Grada Rijeke s namjerom širenja i na ostale škole. Provodi se u školskim dvoranama za vrijeme produženog boravka ili cjelodnevne nastave, a provode ga educirani treneri iz svake sportske grane. Programi su besplatni za sve polaznike budući da ih financira Grad Rijeka.