Vijesti iz RSSa

Proglašeni najuspješniji sportaši grada Rijeke u 2014.

U kongresnoj dvorani Hotela Jadran održano je svečano proglašenje najuspješnijih sportaša grada Rijeke za 2014. godinu. Nagrade koje dodijeljuje Riječki sportski savez dobili su najuspješniji u kategorijama muških i ženskih ekipa, najbolji sportaš i sportašica te sportaš/ekipa s invaliditetom, a za izniman doprinos sportu posebnu nagradu dobio je Zdravko Ćiro Kovačić.

Riječki sportski savez, krovna organizacija sportskih udruga na području Rijeke proglasila je najuspješnije sportaše grada Rijeke za proteklu godinu. Svečanosti su uz brojne sportaše prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać.

Riječki sportaši sudjelovali su na mnogim velikim međunarodnim sportskim natjecanjima u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji ostvarivši značajne rezultate. Hrvatski nogometni klub „Rijeka“ je u najuspješnijoj sezoni u povijesti osvojio Hrvatski Kup te drugo mjesto u Prvenstvu. Vaterpolisti Primorja postali su držani prvaci nakon 76 godina, a uz to su osvojili Jadransku ligu i Hrvatski Kup te treće mjesto na završnom turniru Lige Europskih prvaka. Uz njih, naslovom prvaka su se okitili i boćari Boćarskog kluba Vargon, a kuglačice Kuglačkog kluba Mlaka osvojile su 2. mjesto u prvenstvu te 4. mjesto u Ligi prvaka. Ostali klubovi u loptačkim sportovima su također ostvarili značajne rezultate od čega treba istaknuti nastup rukometašica ŽRK Zamet u finalu kupa RH. Vrhunske rezultate su ostvarile i naše sportašice i sportaši u atletici, boćanju, boksu, judu, karateu, kicboxingu, synchro plivanju, skijanju, sportu osoba s invaliditetom, streličarstvu te ostalim sportovima.

Najuspješnijom ženskom ekipom proglašen je Kuglački klub „Mlaka“ čije su članice osvojile treće mjesto u Europskom kupu u kuglanju za žene u listopadu 2014.

Najuspješnija muška ekipa je Vaterpolski klub Primorje EB. Riječki vaterpolisti postali su državni prvaci nakon 76 godina, a uz to su osvojili Jadransku ligu i Hrvatski Kup te treće mjesto na završnom turniru Lige Europskih prvaka.

Za najuspješnijeg sportaša/ ekipe osoba s invaliditetom grada Rijeke proglašen je Športsko rekreativni klub slijepih „Rijeka“ – Zlatko Vučenović. Godišnje nagrade zaslužnom sportskom djelatniku dodijeljene su Lucianu Sušnju i Liviu Tončiniću. Posebne nagrade Kluba Riječkih Olimpijaca – mlada nada dodijeljena je Idi Štimac iz Ski kluba „Rijeka“. U kategoriji Najuspješniji sportaš, nagrade su dobili Sandro Sukno i Petar Muslim, Vaterpolski klub „Primorje EB“, a najuspješnija sportašica je Snježana Pejčić iz Streljačkog kluba „Lokomotiva“.

Posebna nagrada za izniman doprinos sportu uručena je Zdravku Ćiri Kovačiću, a nagradu je uručio gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel. Još jedna posebna nagrada, ona za najljepši sportski trenutak u 2014. godini uručena je Hrvatskom nogometnom klubu „Rijeka“ za osvajanje Kupa Hrvatske i Super kupa.

U popratnom glazbenom programu nastupila je Željka Brdar.

Prilikom uručenja nagrada rečeno je kako je Grad Rijeka u 2014. g. uložio značajna sredstva u pripremne radove, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata. Među značajnijim investicijama na sportskim objektima su radovi izmjene umjetne trave u SRC Belveder čime je taj teren dobio FIFA Recommended 2 Stars certifikat; na Bazenima Kantrida zamijenjen je balon na otvorenom bazenu koji je uništen olujnom burom; za dvoranu Dinko Lukarić dobivena je lokacijska dozvola za dogradnju i rekonstrukciju dvorane; na SRC Belveder izvedeni su radovi na klimatizaciji gimnastičke dvorane te stvoreni preduvjeti za pokretanje radova na izgradnji nogometnog kampa Rujevica i Stadiona Kantrida. Iz proračuna Grada Rijeke za potrebe sporta u 2014. godini izdvojeno je oko 80 milijuna kuna.

Uspješno su održane tradicionalne sportske priredbe: Jedriličarska regata Fiumanka, Međunarodni plivački miting – Viktoria – Primorje, Cvijet Mediterana – ženski šahovski turnir te brojna međunarodna natjecanja i priredbe poput Homo si teć, Međunarodnog nogometnog omladinskog turnira Kvarnerska rivijera, Međunarodnog karate turnira Croatia Open, Primorje Synchro CUP-a, Međunarodnog juniorskog boćarskog turnira Božić 2014. i dr. Također proslavljeni su i 50. obljetnica Hrvatskog paraolimpijskog odbora i 110. obljetnica Hrvatskog gimnastičkog saveza.