Vijesti iz RSSa

PRIJEM PREDSTAVNIKA HRVATSKOG OLIMPIJSKOGA ODBORA 

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za predstavnike Hrvatskog olimpijskog odbora tijekom kojeg se razgovaralo o nastavku i unaprjeđenju međusobne suradnje.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je, zajedno sa svojim zamjenikom Markom Filipovićem i v.d. pročelnika Odjela za sport i tehničku i tehničku kulturu Renatom Kostovićem, primio dopredsjednicu, odnosno pomoćnika glavnog tajnika HOO-a Sandu Čorak i Sinišu Krajača, kao i predstavnika Sportske TV Juru Ozmeca. Prijemu su nazočili i predsjednica te glavni tajnik Riječkog sportskog saveza, Dorotea Pešić-Bukovac i Slaviša Bradić, predstavnik projekta RiMove Vitomir Spasović i sportski direktor Euopske judo unije Hrvoje Lindi

Tijekom prijema bilo je riječi o suradnji Grada Rijeke i HOO-a na promociji sporta, posebice kod djece i mladih, kao i o povezivanju i uspostavi suradnje oko projekata Grada Rijeke usmjerenih na dječji sport. Posebice je istaknut projekt Sportske škole grada Rijeke Ri Move koji se provodi u deset gradskih osnovnih škola, a koji djeci od 1. do 4. razreda koja pohađaju produženi boravak omogućuje besplatno bavljenje sportom uz educirane trenere Riječkog sportskog saveza te brojne popratne sadržaje vezane uz tematiku sporta.

Prijem - Grad Rijeka - Hrvatski olimpijski odborUz nastojanje za proširivanjem projekta unutar gradskog odgojno-obrazovnog sistema, ali i na druge gradove i područja, na sastanku je istaknuta i želja za intenziviranjem aktivnosti oko obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana. Gradonačelnik Obersnel izrazio je potrebu stvaranja inkluzivnijeg sustava sporta i otvorenost kluboba kada su u pitanju djeca koja nisu prepoznata kao vrhunski talenti, a koja se žele aktivno baviti sportom i trenirati. Također, spomenuta je i važnost edukacije o značaju sporta i njegovoj ulozi kod razvoja djece koja će promijeniti percepciju sporta s primarno natjecateljskog i kompetitivnog aspekta na njegove vrijednosti socijalizacije, druženja i fair-playa.

Predstavnica HOO-a Sanda Čorak pohvalila je aktivnosti Grada Rijeke koje poduzima u omogućavanju bavljenja sportom te istaknula važnost širenja sportske baze iz koje nastaju vrhunski sportaši. Na prijemu se razgovaralo i o projektima jače promocije sporta u predškolskom uzrastu, kao što je novi Dječji festival sporta, a bilo je riječi i o potencijalnoj suradnji na projektu džuda za djecu s poteškoćama u razvoju, kao i promociji riječkog sporta na Sportskoj TV koja je u vlasništvu HOO-a.

Hrvatski olimpijski odbor najviše je nevladino nacionalno sportsko tijelo, u koje se udružuju nacionalni sportski savezi, zajednice sportskih saveza i udruga u županijama te druge udruge čija je djelatnost od značaja za razvoj sporta i olimpijskog pokreta u Republici Hrvatskoj.