Vijesti iz RSSa

Predstavljene utrke Festivala sporta i rekreacije “Homo si teć”

Ovogodišnji festival “Homo si teć” trajat će od 30. ožujka do 14. travnja 2019. i objedinit će čak 10 različitih utrka, rečeno je na predstavljanju 23. po redu Festivala sporta i rekreacije Homo si teć – Rijeka run 2019.

Festival su predstavili: Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Dražen Vranić, načelnik Kostrene, Radovan Šoljaga, direktor RI Maratona, Eleonora Jurasić Mataja, zamjenica direktora Regionalne direkcije Erste banke, Dijana Prezelj, područna menadžerica dm drogerie-markta,i Vesna Čačić, marketing manager Sport Vision,

Utrka Homo si teć je  u proteklih 23 godine izrasla u najpoznatiji riječki Festival sporta i rekreacije u kojem učestvuju sportaši, rekreativci, školarci, studenti, djeca, građani, invalidi, slijepi i slabovidni.

Ova manifestacija sada traje tri tjedna, od 30. ožujka do 14. travnja 2019., te broji preko 17.500 trkača i 20.000 gledatelja – što je čini najvećom uličnom utrkom u Hrvatskoj.

Festival uključuje deset utrka, što znači da svi koji učestvuju mogu pronaći svoju idealnu trasu i kilometražu, jer na raspolaganju imaju sedam natjecateljskih (539 skok, Molo Longo, Erste petica, 10K powered by Heineken 0.0., utrka štafeta 3×7 km, 18. riječki polumaraton i 4. riječki maraton) i tri nenatjecateljske utrke (humanitarna utrka građana – Homo si teć, dječja utrka – dm mići trk i utrka invalida – Memorijalna utrka Milke Milinković).

Prva utrka,  539 skok po Trsatskim stubama, starta već u subotu 30. ožujka. Festival se nastavlja u subotu 6. travnja, utrkom Molo Longo trk po riječkom lukobranu, te završava velikim finalom festivala u nedjelju 14. travnja 2019., kada su na rasporedu sve preostale utrke.

Također, od ponedjeljka 8. do petka 12. travnja , na riječkom Korzu će se svaki dan predstavljati sportski klubovi i udruge koje djeluju na području Primorsko – goranske županije. U subotu 13. travnja na Gatu Karoline Riječke od 10.00 do 14.00 sati na rasporedu su prezentacije sportskih i rekreativnih klubova i udruga.

Kao i svake godine, Homo si teć ima humanitarni karakter. Sredstva prikupljena kupnjom majica  ove godine će se donirati Društvu za dječju kirurgiju Kantrida. Humanitarna prodaja majica započela je u ponedjeljak 25. ožujka u šatoru na trgu 128. Brigade HV, a majice će se moći kupiti sve do zadnjeg dana Festivala. Majica i narukvica koštaju 50 kn, od čega 10 kn ide kao donacija za spomenuto društvo.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel posjetio je danas prodajni šator Festivala sporta i rekreacije “Homo si teć” na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i prigodnom kupnjom majice uključio se u promociju Festivala. Majice su kupili i v.d. pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Renato Kostović, v.d. predsjednice Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac te glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić.

Šator na Korzu bit će otvoren svakim radnim dan od 10 do 18 sati, te će ga u iduća tri tjedna posjetiti brojni riječki sportaši, udruge i klubovi.

539 SKOK
Festival počinje jedinstvenom utrkom po Trsatskim stubama 539 skok koja je na rasporedu u subotu, 30. ožujka. Prijaviti se možete online na www.rijeka.run do petka 29. ožujka, u ponoć. Najbolje trkače očekuju vrijedne nagrade, a novost u odnosu na ranije godine su pojačan nagradni fond i nagrađivanje u više kategorija.

Utrka počinje u 10.00 sati, start je kronometarski, a trkači će trčati na trasi od podnožja stuba do platoa u ulici Joakima Rakovca, ukupno 539 stepenica.

MOLO LONGO TRK

U subotu, 6. travnja najpoznatija riječka šetnica ponovno postaje staza utrke Molo longo trk. Ravna staza uz more, s posebno lijepim ‘morskim’ pogledom na grad, na trasi dugoj 6 km na kojoj će se trkači natjecati za vrijedne nagrade – poklon bonove Sport Visiona.

Veliko finale 23. HOMO SI TEĆ – Rijeka Run
Posljednji tjedan festivala rezerviran je za predstavljanje sportskih klubova i udruga koje djeluju na području Primorsko – goranske županije. Točna satnica programa koji će se tokom tjedna odvijati na Korzu, te u subotu 13. travnja na Gatu Karoline Riječke, bit će objavljena na web stranici Rijekarun.

U nedjelju, 14. travnja u središtu Rijeke trčat će se čak 8 utrka. Očekuje se više od 17.000 trkača koji će sudjelovati na 18. riječkom polumaratonu, 4. riječkom maratonu, utrci štafeta 3×7, Desetki, Erste Petici, utrci građana “Homo si teć”, dm mičem trku i Memorijalnoj utrci Milke Milinković.
18. Riječki polumaraton, međunarodna utrka i jedna od najvećih u Hrvatskoj, kao i 4. izdanje Riječkog maratona, utrka štafete 3x7km i Desetka trčat će se po novoj trasi uz more do Kostrene. Utrka Desetka ujedno i završava u Kostreni, gdje će u suradnji sa suorganizatorom, Općinom Kostrenom, biti organiziran doček trkača, navijački korner, okrijepa te prijevoz trkača natrag autobusima u Rijeku.
Nova utrka, Erste Petica, vodi trkače u lagano razgledavanje grada preko Korza do kraja šetnice Molo Longo i natrag.

Maraton i polumaraton nositelji su međunarodnog AIMS certifikata i 5 zvjezdica za kvalitetu i sigurnost krovne europske atletske udruge “European Athletics”.  Do sad su se za trčanje po riječkim ulicama prijavili trkači iz Hrvatske i svih zemalja regije, ali i SAD-a, Francuske, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Švedske, Italije, Belgije, Poljske, Češke, Slovačke, Švicarske, Mađarske, Portugala, Kanade, Južne Afrike, Irana, Islanda, Malezije i Tajlanda.

dm mići trk
Ova utrka svake godine okuplja sve više više klinaca. Po završetku 540 metara dugačke utrke, od Korza do Gata Karoline Riječke utrke naši najmlađi natjecatelji dobivaju prigodne poklone sponzora ove utrke, tvrke dm, kako bi se nagradio njihov zdrav odabir.

Memorijalna utrka Milke Milinković
Svoju će utrku i ove godine istrčati osobe s invaliditetom te slabovidne osobe, čija nas snaga volje i motivacija iz godine u godinu oduševljavaju te nam pokazuje da je moguće sve što god naumimo i poželimo. Utrka nosi naziv Memorijalna utrka Milke Milinković, u čast naše proslavljene paraolimpijke koja je svake godine sudjelovala na festivalu.

Foto si teć
I ove godine Fotoklub Rijeka i Riječki sportski savez raspisuju Natječaj za najbolju fotografiju “Homo si teć 2019.” Krajnji rok slanja fotografija je 18. travnja, a za autore koji snime najbolje fotografije osigurane su vrijedne nagrade. Detalje natječaja potražite na stranicama Foto kluba Rijeka.

Generalni pokrovitelj Festivala je Erste & S.B. d.d., Zlatni pokrovitelji: dm, Sport Vision, Spar, Heineken 0.0. Službena voda – Studena.  Organizatori: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Općina Kostrena, Turistička zajednica grada Rijeke, Riječki sportski savez, Novi List, Rijeka 2020 – EPK, Hrvatski atletski savez, Ri maraton i Adria events.