Vijesti iz RSSa

Potpisani ugovori o stipendiranju vrhunskih riječkih sportaša

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać i vrhunski riječki sportaši potpisali su ugovore o stipendiranju. Pravo na stipendiju do sada je u ovoj je godini ostvarilo 47 sportaša koji su ostvarili značajne rezultate u 12 sportskih grana i za čije stipendije Grad Rijeka u 2014. godini izdvaja 890 tisuća kuna.

Ugovori su potpisani između Grada Rijeke i Riječkog sportskog saveza te između Riječkog sportskog saveza i sportaša. Naime, sportaši se stipendiraju kroz Program javnih potreba u sportu kojim se utvrđuju aktivnosti, poslovi i djelatnosti od značenja za Grad Rijeku, a provodi se putem Zajednice sportskih udruga grada Rijeke “Riječki sportski savez”.
Program obuhvaća sustavno praćenje perspektivnih i vrhunskih sportaša koji su temeljem postignutih rezultata ostvarili pravo na sportske naknade.
Gradonačelnik Obersnel čestitao je sportašima na izvanrednim rezultatima, a posebne je čestitke uputio dobitnicima nagrada za najuspješnije sportaše grada Rijeke u 2013. godini.
“Javnim potpisivanjem ugovora željeli smo ukazati na značaj riječkih vrhunskih sportaša i još jednom istaknuti postignute rezultate na koje smo iznimno ponosni. Svatko od vas uzor je tisućama mlađih kategorija sportaša,” kazao je Obersnel, izrazivši uvjerenje da će sportašima ove stipendije, za koje je u proteklih 20 godina izdvojeno oko 20 milijuna kuna, biti dodatni poticaj za ostvarivanje još boljih rezultata u ovoj godini.
U ime Riječkog sportskog saveza Barać istaknuo je golemi trud i rad koji sportaši ulažu u postizanje vrhunskih rezultata, dok je u ime sportaša-dobitnika stipendija zahvalila karatistica Ivana Bebek.
“Zahvaljujemo Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu što nas podupiru kroz dodjelu stipendija. Svi ovi rezultati ne bi bili mogući bez kvalitetnih uvjeta treniranja, što Grad Rijeka omogućuje kroz ulaganja u sportske objekte. Nadam se da ćemo svojim rezultatima na najbolji mogući način opravdati potporu Grada,” kazala je Bebek.
Naknada se sportašima dodjeljuje mjesečno, a iznos i trajanje naknade ovisi o postignutim rezultatima. Za rezultate 1. razreda pravo na naknadu traje 4 godine, a sportašima se mjesečno za pojedinačni rezultat isplaćuje po 2.400 kuna, odnosno po 1.600,00 kuna za ekipni rezultat. Za rezultate 2. razreda pravo na naknadu traje dvije godine, a sportašima se mjesečno za pojedinačni rezultat isplaćuje po 1.500,00 kuna, odnosno pa 1.000,00 za ekipni rezultat. Za rezultate 3. razreda pravo na naknadu traje jednu godinu, a sportašima se mjesečno isplaćuje 600,00 kuna za pojedinačni rezultat, odnosno po 400,00 kuna za ekipni rezultat.
Stipendije za rezultate 1. razreda ostvarili su Leo Brnić i Goran Percan iz Boćarskog kluba “Vargon”, Ivana Bebek iz Karate kluba “RI Croatia”, Jelena Kovačević iz Karate klub “No Kachi”, Ana Znaor iz Kickboxing kluba “Sušak”, Nika Grubišić i Ljiljana Peroš iz Kuglačkog kluba “Mlaka”, Sanja Jovanović iz Plivačkog kluba “Primorje-CO”, Snježana Pejčić iz Streljačkog kluba “Lokomotiva”, Ivan Buljubašić, Petar Muslim, Paulo Obradović, Sandro Sukno i Anđelo Šetka iz Vaterpolo kluba “Primorje-Erste banka”, Villiam Jelušić iz Športsko-rekreativnog kluba slijepih “Rijeka”, Miroslav Matić iz Atletskog kluba osoba s invaliditetom “Srce” te Rudolf Petrović iz Streljačkog kluba invalida “Paraolimpijac”.
Stipendije za rezultate 2. razreda ostvarili su Sara Kolak iz Atletskog kluba “Kvarner”, Zoran Cuculić, Bruno Kraljić i Ronald Marčelja iz Boćarskog kluba “Vargon”, Boran Berak iz Karate kluba “TAD Rijeka”, Andrej Gudac i Tibor Ileš iz Kickboxing kluba “Sušak”, Tatjana Oštrina i Milana Pavlic iz Kuglačkog kluba “Mlaka”, Dominik Straga iz Plivačkog kluba “Primorje-CO”, Josip Jurić Grgić i Luka Mrakovčić iz Rukometnog kluba “Zamet”, Davorin Kuljašević i Ante Šarić iz Šahovskog kluba “Liburnija” te Vedran Dumenčić i Zlatko Vučenović iz Športsko-rekreativnog kluba slijepih “Rijeka”.
Stipendije za rezultate 3. razreda ostvarili su Mirjana Gagić iz Atletskog kluba “Kvarner”, Mateo Franković iz Biciklističkog kluba “Rijeka”, Ema Kajić iz Gimnastičkog kluba “Vita”, Marina Bašić Palković i Ivana Pavić iz Kuglačkog kluba “Mlaka”, Željana Knežević, Teo Kolonić, Luka Matacin, Ana Matković i Ana Petrović iz Plivačkog kluba “Primorje-CO”, Maša Berić iz Streljačkog kluba “Lokomotiva” te Ivan Šarić, Zrinka Deur Šarić i Patricija Vujnović iz Šahovskog kluba “Liburnija”.
Rezultati 1. i 2. razreda su u pravilu rezultatska postignuća na velikim međunarodnim natjecanjima (olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva i kupovi i sl.), dok su rezultati 3. razreda uglavnom s državnih prvenstava (isključivo 1. mjesta), kao i s nekih međunarodnih natjecanja. Na državnoj razini sportaši se svrstavaju u pojedine kategorije vrhunskih i vrsnih sportaša temeljem Pravilnika o kategorizaciji športaša Hrvatskog olimpijskog odbora iz 2007. godine i pripadajućih Kriterija za kategorizaciju sportaša. Iako je u 2014. do sada pravo na naknadu ostvarilo 47 vrhunskih sportaša, procjenjuje se da će do kraja godine pravo na stipendiju ostvariti još sportaša.