Vijesti iz klubova

Potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji na projektu sportske ambulante

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Boris Ritoša potpisali su u Salonu Grada Rijeke Sporazum o poslovnoj suradnji na projektu sportske ambulante kojim će se registriranim sportašima sportskih udruga s područja Rijeke, odnosno Primorsko-goranske županije omogućiti kontinuirano utvrđivanje opće zdravstvene sposobnosti, bez plaćanja naknade.

Sportska ambulanta projekt je Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Doma zdravlja Primorsko-goranske županije kojim će se registriranim sportašima sportskih udruga s područja Rijeke odnosno Primorsko-goranske županije omogućiti obavljanje obaveznih liječničkih pregleda, koje sportaši moraju obaviti dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjeseci, bez plaćanja naknade. Radi se o prethodnim i periodičnim zdravstvenim pregledima radi smanjenja rizika kojima su sportaši izloženi. Ujedno, otvaranjem sportske ambulante moći će na jednom mjestu ustrojiti kvalitetan dugoročan sustav praćenja i svojevrsni “registar podataka” za svakog sportaša. Sportska ambulanta djelovat će u sklopu “Dvorane mladosti” na Trsatu.

Kako je pojasnio gradonačelnik Obersnel, na čiju je inicijativu i pokrenuta ideja projekta Sportske ambulante, Grad Rijeke je osigurao prostor kojeg će Dom zdravlja PGŽ koristiti bez naknade, kao i sredstva na nabavu opreme potrebne za rad ambulante. Također, Grad će snositi troškove korištenja prostora potrebnog za rad ambulante i 50% troškova jednog tima sportske medicine. Otvaranjem sportske ambulante korisnici Javnih potreba u sportu bit će oslobođeni plaćanja naknade za obavljanje liječničkih pregleda čime će sportske udruge ostvariti znatne uštede.

Uz Sporazum o poslovnoj suradnji potpisan je i godišnji ugovor o sufinanciranju projekta sportske ambulantePrimorsko-goranska županija snosit će drugi 50% troškova jednog tima sportske medicine te osigurati dio potrebne opreme, dok su obaveze Doma zdravlja Primorsko-goranske županije osigurati rad jednog tima sportske medicine za rad u sportskoj ambulanti, snositi troškove potrošnog medicinskog i uredskog materijala potrebnog za rad sportske ambulante i osigurati kontinuirano obavljanje zdravstvenih pregleda sportaša.

Gradonačelnik je kazao da će jedan tim sportske medicine pokriti sve potrebe pa je sljedeći korak specijalizacija jednog liječnika za sportsku medicinu.

S obzirom na to da je riječ o oko 20.000 registriranih sportaša, obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić je kazao kako će se za iduću godinu predvidjeti sredstva za financiranje i drugog tima, odnosno dvije smjene. Na objavljeni natječaj javio se samo jedan kandidat, pa će natječaj biti poništen i raspisan novi, a ujedno će biti raspisan i natječaj za specijalizaciju.
Ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Boris Ritoša je kazao da će komisija Ministarstva u petak obići prostor ambulante.