Vijesti iz RSSa

Otvorenje sportske ambulante u Dvorani mladosti

Mladim sportašicama i sportašima od 12 do 19 godina, registriranim u sportske klubove Rijeke i Primorsko-goranske županije, od jučer je dostupna javna usluga medicinskih pregleda koje će moći obavljati u sklopu kompleksa Dvorane mladosti na drugom katu adrese Viktora Bubnja 1. Cilj ove sportske ambulante je objedinjavanje profesionalne zdravstvene zaštite registriranih sportaša u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, a preventivni pregledi opće zdravstvene sposobnosti provodit će se bez naknade za sportaše.

Ovaj je projekt realiziran u suradnji Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Doma zdravlja PGŽ, pri čemu su Grad i Županija financirali uređenje i opremanje sportske ambulante, te će financirati rad medicinskog tima specijaliziranog za sportsku medicinu kojeg je osigurao Dom zdravlja. Ovo je jedinstvena ambulanta u Hrvatskoj koja će zasada biti dostupna svoj registriranoj djeci, njih oko 7 tisuća, a u planu je njeno proširenje za sve sportaše.

Prostor sportske ambulante osigurao je, uredio i opremio Grad Rijeka. Ambulanta je smještena u sklopu “Dvorane mladosti” (Trg Viktora Bubnja 1/II). Za građevinske radove na uređenju prostora, nabavu, isporuku i montažu medicinske opreme (ergometrijski sustav s 12 kanalnim EKG monitorom i ergometrijskim biciklom, spirometar, mehanička vaga s visinomjerom, otoskop, reflektor, tablice po ISHIHARA-i, tablice za oštrinu vida, perkusioni čekić, zaporni sat, dinamometar za odrasle, mehanički kaliper, fonendoskop i dr.), nemedicinske opreme (stol za pregled pacijenata, kartotečni ormari, radni pult sa sudoperom, viseći elementi, ormari, stolice u nizu, komplet računalne opreme, telefon, fax i dr.), materijala za sportsku ambulantu te uredskog namještaja Grad Rijeka je iz Proračuna do sad izdvojio 450.000,00 kuna.

Primorsko-goranska županija je osigurala sredstva u iznosu od 150.000,00 kuna namijenjena obnavljanju medicinske i nemedicinske opreme potrebne za uspostavu ordinacije sportske medicine (traka za trčanje, model upravljanja perifernom jedinicom za bicikl ergometar, boce s kisikom i opremom, audiometar, pulsni oksimetar, dinamometar, spirometar, informatička oprema i ostali sitni inventar).

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije osigurao zdravstveni tim koji čine specijalistica medicine rada i sporta, doktorica Ester Samaržija Ivanovski te prvostupnica sestrinstva Nives Beljan.

Troškove rada medicinskog tima i troškove potrošnog medicinskog i uredskog materijala za rad ambulante koji na godišnjoj razini iznose 500.000,00 kn, zajednički snose Grad Rijeka i Županija, svatko 50% iznosa (odnosno 250.000,00 kn).

Ambulanta se sastoji se od tri povezane sobe s čekaonicom. Trenutno je na raspolaganju registriranim sportašima naše regije u dobi do 19 godina, kategoriziranim sportašima i onima s invaliditetom. Sportaši organizirano putem kluba dolaze na pregled i to po dobivanju potvrde od Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, odnosno Riječkog sportskog saveza.

Radno vrijeme liječničkog tima je od ponedjeljka do petka od 7:00 do 15:00 sati, a prema unaprijed dogovorenom rasporedu klubova i sportaša.

Procjenjuje se da na području PGŽ ovih spomenutih kategorija sportaša (registriranih u dobi 12-19 godina, kategoriziranih i s invaliditetom) ima 7.000, što predstavlja trećinu svih registriranih sportaša na prostoru PGŽ. Godišnji broj pregleda koje će ova sportska ambulanta moći provesti je 6.000, odnosno po 3.000 pregleda sportaša s područja grada Rijeke i 3.000 pregleda sportaša s područja županije.

Preventivni pregled opće zdravstvene sposobnosti sportaša podrazumijeva pregled liječnika specijaliste medicine rada i sporta, vađenje krvi za laboratorijske pretrage, mjerenje krvnog tlaka i tjelesne visine i težine (BMI), EKG, spirometriju i ispitivanje vida, a na indikaciju obrada može biti proširena dodatnim specijalističkim pretragama i pregledima.

Valja reći da će Grad Rijeka, uz financiranje rada sportske ambulante, nastaviti i sa sufinanciranjem pregleda riječkih sportaša i u drugim ambulantama kako je to i do sad činio kroz sredstva namijenjena klubovima.

Otvorenju ambulante nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev, pročelnica gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu Vera Begić Blečić, zamjenik župana Marko Boras Mandić, Leo Cvetković, europski seniorski vice-prvak u boksu u poluteškoj kategoriji do 22 godine i član riječkog boksačkog kluba „Predator“ te mlade članice i članovi Rukometnog kluba Pećine.