Vijesti iz RSSa

Otkrivena ploča s imenima riječkih olimpijaca

Uoči sutrašnje obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, na Trgu riječkih olimpijaca, ispred Centra Zamet, svečano je otkrivena ploče s imenima riječkih olimpijaca i paraolimpijaca, osvajača odličja. Ploču su otkrili Luka Wagner, član Boćarskog kluba osoba s invaliditetom, gimnastičarka Jana Vrsalović te najstariji olimpijac Zdravko Ćiro Kovačić.

Olimpijac i predsjednik Kluba olimpijaca Aramis Naglić zahvalio se Gradu Rijeci na suradnji prilikom postavljanja ploče, dodavši:
“Dobiti priznanje u vlastitom gradu zaista je najljepše. Neka ova ploča ne bude samo podsjetnik na sportske uspjehe riječkih olimpijaca, već i poticaj mladima na bavljenje sportom,” kazao je Naglić.
Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je ploča postavljena na trgu koji ponosno nosi ime riječkih olimpijaca. Na ploči su upisana imena 20 riječkih olimpijaca koji su među 170 svih sportaša iz Rijeke, sudionika Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, osvojili zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju.
“Siguran sam da će još puno riječkih sportaša nastupiti na Olimpijskim i paraolimpijskim igrama te osvojiti odličja, i tako naći svoje mjesto na ploči na Trgu riječkih olimpijaca,” kazao je gradonačelnik Obersnel.
Dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Luciano Sušanj istaknuo je kako je Rijeka jedan od rijetkih gradova koji je prvo davanjem imena trgu, a potom i postavljanjem ploče odao počast svojim olimpijcima, na taj način prepoznavši vrijednost rezultata vrhunskih sportaša, koji su postižući zapažene rezultate ujedno promovirali Rijeku na međunarodnom planu.
Nakon što je trg ispred Centra Zamet dobio ime po riječkim olimpijcima, Klub olimpijaca inicirao je izradu ploče s imenima svih riječkih olimpijaca i paraolimpijaca, a potom je njihovu ideju realizirao Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.
Ploča je dimenzija 1×1,2 m, a na njoj su trenutno upisana imena 20 riječkih olimpijaca čiji su rezultati zabilježeni od 1928. do 2012. godine. Na ploči osim imena i prezimena olimpijaca ili paraolimpijaca, stoji i godina osvajanja odličja, grad u kojemu je održana Olimpijada ili Paraolimpijada, sport i kategorija odličja (zlato, srebro, bronca). Ploča je napravljena od inoksa, s mogućnošću upisivanja novih imena.
Riječki olimpijci – osvajači medalja su gimnastičar Dragutin Ciotti, boksač Ulderico Sergo, vaterpolisti Zdravko Ćiro Kovačić, Ivica Jobo Kurtini, Frano Nonković, Dejan Dabović, Zoran Mustur, Zoran Roje, Damir Glavan, Igor Hinić, Samir Barać i Damir Burić, atletičari Milka Milinković i Zoran Talić, nogometaš Nenad Gračan, rukometaši Alvaro Načinović, Valter Matošević i Mirza Džomba, košarkaš Aramis Naglić te streljačica Snježana Pejčić.
U sklopu svečanosti nastupio je zbor Osnovne škole Zamet i djeca Judo kluba Rijeka.