Vijesti iz klubova

Konferencija – EU COMPETITION POLICY: STATE AID FOR SPORT

Hrvatski olimpijski odbor bio je organizator konferencije pod nazivom EU COMPETITION POLICY: STATE AID FOR SPORT u Zagrebu, 03.06.2013. godine

Predavač je bio gosp. Folker Hellmund direktor Europskih olimpijskih odbora, sa sjedištem ureda pod okriljem Europske unije.

Glavna tema izlaganje i rasprave bila je kontrola proračunskih sredstava /državnih, gradskih/ u sportske klubove i sportsku infrastrukturu. Naime, sva ulaganja iznad 200.000 eura podložna su kontroli Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Ulaskom Hrvatske u EU od 01.srpnja ove godine na snazi su europski propisi, a ne više nacionalni, tako da je moguće da svaka pravna ili fizička osoba može podnijeti prijavu Europskoj komisiji. Komisija je dužna obraditi svaku prijavu.

Kako se ova materija odnosi prvenstveno na profesionalne klubove i profesionalne sportaše, bio je interesantan odgovor gosp. Hellmunda na pitanje kako je Europa definirala razliku između profesionalnog i amaterskog sporta? Ni u EU nije jasno naznačena razlika između profesionalnog i amaterskog sporta. Sve se rješava od slučaja do slučaja!!!

Više informacija moguće je pročitati na web stranicama Hrvatskog olimpijskog odbora – link