Vijesti iz RSSa Vijesti o Projektima

Kako novcem iz fondova Europske unije potaknuti razvoj sporta u Gradu Rijeci

Koristeći EU sredstva, Riječki sportski savez provodi niz aktivnosti u sklopu 10 projekata

Riječki sportski savez od 2016. godine uspješno provodi projekte uglavnom iz programa Erasmus+ Sport.

O uspješnosti povlačenja europskih sredstava dovoljno govori činjenica da je, prema službenoj statistici Središnjeg državnog ureda za šport, u 2016. godini od ukupno 8 odobrenih projekata hrvatskih prijavitelja, jedan bio projekt RSS-a, u 2017. godini od ukupno 11 odobrenih projekata, tri su projekta RSS-a, dok je u 2018. od svega 6 odobrenih projekata na području Hrvatske, jedan projekt RSS-a.

Deset projekata

Koristeći EU sredstva, Riječki sportski savez provodi niz aktivnosti u sklopu 10 projekata.

Projektom PASSPORT nastoji se podići svijest o dualnoj karijeri sportaša, tako što će se kroz projekt razviti 6 modula za obuku sportaša u sportskom menadžmentu, čime će se pridonijeti njihovoj zapošljivosti.

Projekt Bocce together, active forever – BETTER bavi se problematikom izumiranja tradicionalnih europskih sportova i igara i kroz razvoj modula obuke i organizaciju međunarodnih radionica i turnira, promovira se tradicionalni hrvatski sport – boćanje.

Tradicionalne igre također se nastoje promovirati kroz razmjenu najboljih praksi projekta Traditional games are meeting – The Game.

Kako edukacijom odraslih pridonijeti smanjenju nezaposlenosti i razviti njihove poduzetničke vještine kroz sport bavi se projekt s-PORTEND.

Sličnom temom, razvojem poduzetničkih vještina odrasle populacije kroz sport, bavi se projekt Let’s take sport out of youth.

Poboljšanju sistema dobrog upravljanja u sportskim klubovima i organizacijama teži projekt Good Governance in Sport.

Borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju cilj je projekta Green Seal.

Riječki sportski savez od ove godine provodi i projekt sportske diplomacije, Sport Diplomacy Academy.

Kroz 2 godine, održat će se 4 modula u 4 partnerske zemlje (Bugarska, BiH, Hrvatska i Italija) u sklopu kojih će se obučiti ukupno 80 sportskih diplomata.

Projekt Back2track bavi se uključivanjem djece u nepovoljnom položaju u sport i fizičku aktivnost.

Socijalnom inkluzijom u području sporta i promicanjem volonterstva u sportu bavi se projekt Move to improve.

Budući projekti

RSS je na Erasmus+ Sport roku u travnju 2019. godine, prijavio europsku inačicu projekta Ri Move, nazvanog EU on the Move, nastojeći uspješnu priču sa područja Rijeke podići na europsku razinu.

Radi se o projektu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu.

Prijavljen je i projekt u sklopu Europskog socijalnog fonda kojim se želi riječkoj djeci u nepovoljnom položaju omogućiti besplatno treniranje u riječkim sportskim klubovima, RIKS – Riječka inkluzija kroz sport.

Uključivanje klubova

RSS je krajem prošle godine na inicijativu nekih sportskih klubova organizirao interaktivnu radionicu na kojoj je pojašnjena priprema potporne dokumentacije i procedura slanja projektne prijave.

Neki od klubova odvažili su se i već u travnju ove godine aplicirali svoje projekte.

RSS nastoji uključiti klubove i njihove trenere, administratore i sportaše u sve aktivnosti projekata koje provodi, a s obzirom na sve veći interes, u planu je i nova radionica o pisanju i apliciranju EU projekata.