Vijesti iz klubova

Jadranko Plenča drugi u Europi

Junior Jadranko Plenča, član Šahovskog kluba “Liburnija”, osvojio je drugo mjesto na Europskom prvenstvu mladih šahista u skupini do 18 godina, nakon što je u posljednjem, 9. kolu, pobijedio armenskog međunarodnog majstora Haika Martirosiana i završio natjecanje sa 7 bodova, koliko je je imao i Danac Jesper Sondergaard Thybo, koji je osvojio naslov europskog prvaka jer je imao bolji dopunski kriterij od našeg mladog šahiste.Vrlo dobar rezultat ostvario je i Leon Livaić, koji je nakon remija s rumunjskim velemajstorom Bogdan-Danielom Deacom osvojio četvrto mjesto sa 6,5 bodova. Treći naš predstavnik u ovoj dobnoj skupini Sven Tica izgubio je posljednju partiju i pao na 15. mjesto u konkurenciji 86 igrača iz cijele Europe.

Poraz u posljednjem kolu pretrpjela je i Riječanka Ena Cvitan u skupini do 16 godina pa je pala čak na 21. mjesto sa 5 bodova, što je daleko ispod očekivanja, jer je na startu bila rangirana kao treća.

Solidan rezultat ostvarila je Tina Gretić u skupini do 8 godina, koja je sa 5,5 bodova završila na 14. mjestu. Iznad granice od 50% osvojenih bodova samo su još Tereza Dejanović i Petra Randić, koje su u skupini do 14 godina osvojile po 5 bodova.

Na Europskom prvenstvu mladih za 2017. godinu bilo je 1140 sudionika iz 44 europske zemlje, a natjecali su se u šest dobnih skupina u muškoj i ženskoj konkurenciji.