Vijesti iz klubova

III. Kadetsko, XXVIII. Seniorsko, IXX. Juniorsko i V. Veteransko Europsko prvenstvo u Taekwon-dou ITF 22-29.04.2013. god. Bled – Slovenija

U periodu od 22. – 29.04.2013 održano III kadetsko , XXVIII. seniorsko , IXX. juniorsko i V veteransko Evropsko prvenstvo u taekwon-dou I.T.F. Prvenstvo se održalo u Bledu – Slovenija. Učestvovalo je trideset Evropskih zemalja sa ukupno prijavljenih 627 natjecateljom te ukupno 900 učesnika.
Na prvenstvu Europe sudjelovala je i reprezentacija Hrvatske sa ukupno 33 natjecatelja i četiri trenera. U ukupnom plasmanu Hrvatska je zauzela po broju osvojenih medalja visoko peto mjesto osvojivši ukupno tri zlatne, pet srebrnih i osam brončanih medalja.
U sastavu Hrvatske reprezentacije nastupilo je i trinaest članova taekwondo kluba „Rijek „ iz Rijeke koji su ostvarili slijedeće rezultate.

KADETI/KINJE

Mara Vicelja borbe -155 cm 2. mjesto – viceprvakinja Evrope.
U prvom kolu pobijedila predstavnicu Ukrajine Saiarovu Anastasiiu te u polufinalu se morala voljom ždrijeba boriti sa svojom kolegicom Mateo Milišom koju je i pobijedila. U finalu izgubila od Bugarke Yordanova Vasileneve.

Matea Miliša borbe -155 cm 3. mjesto
U prvom kolu pobijedila predstavnicu Rusije Gaivoronskaie Alinu a u polufinalu nažalost morala se boriti sa svojom klupskom kolegicom Marom Viceljom koja ju je pobijedila .
Matea Miliša forme crveni pojas ¼ finala, prošla prvo kolo protiv predstavnice Estonije Kristine Livadine te u borbi za medalju izgubila od predstavnice Ukrajine Rodine Darynaine.

JUNIORI/KE MLAĐI
Teo Čendak borbe -57 kg ¼ finala.
Teo je ispao u prvom kolu izgubivši od Bugara Pavlova Velislava.

Marko Jelić borbe -63 kg ¼ finala.
Ista sudbina je zadesila i Marka koji je u prvom kolu izgubio od Bugara Tsvetkova Bozhidara.
S obzirom da su i Teo i Marko ove godine prešli iz kadetske u seniorsku konkurenciju ovo ne možemo smatrati neuspjehom već kao stjecanje iskustva za iduće godine.

JUNIORI / KE STARIJI

Lea Barković borbe -58 kg 3. mjesto.
Lea je prvom kolu pobijedila Bugarku Dalevu Donu da bi u polufinalu izgubila od Ruskinje Kosteletskayeve Anastasiye koja je postala i Evropska prvakinja u toj kategoriji.

Dino Božičević birbe -63 kg 3. mjesto.
Dino je u prvom kolu dobio Ukrajinca Varvinsky Andriya, u četvrtfinalu Čeha Mullera Filipa a u polufinalu je izgubio predajom zbog povrede od predstavnika Rusije Simakova Dmitrija.Nažalost iako je Dino uvjerljivo vodio morali smo tokom druge runde predati meć zbog povrede leđa pa je predstavnik Rusije ušao u polufinale i osvojio zlato.

Marko Stojanović borbe -69 kg 3. mjesto.
Marko je u prvom kolu pobijedio Estonca Aleksandra Ivanova , u četvrtfinalu Grka Sidiropoulousa Athina da bi u polufinalu izgubio od domaćina Slovenca Boruta Sobota koji je kasnije u finalu postao i prvak Evrope. Tu valja napomenuti da je Marko izgubio nakon veoma čudnih sudačkih odluka tokom druge runde gdje su suci svaki dodir između njih dvoje nagradili bodovanjem za Slovenca dok Marko nikako nije mogao skupiti ni boda iako je svima bilo jasno da je bolji borac u tom meču.

Marko Stojanović i Dino Božičević nastupili su i u timu Hrvatske u kategoriji borbe timova stariji juniori gdje je tim Hrvatske izgubio u borbi za medalju od tima Grčke.

SENIORI/KE

Astrid Pibernik borbe -51 kg ¼ finala.
Izgubila u borbi za medalju od klasnije prvakinje Evrope Ukrajinke Moiseienke Viktorie.

Iva Marković borbe -63 kg 3. mjesto.
Iva je svakako najveće iznenađenje u našoj reprezentaciji, na zbog toga što je uspjela osvojiti medalju već zbog načina na koji se borila i pojedinačno i u seniorskom ženskom timu Hrvatske. U prvom kolu Iva je pobijedila predstavnicu Latvije Nataliju Jakushenkovu da bi u borbi za m,edalju bila bolja od predstavnice Estonije Olge Borissenko. U polufinalu se borila protiv višestruke svjetske i evropske prvakonje Bugarke Malcheeve Albene. Iva je tokom cijele prve runde vodila Bugarka da bi se tokom druge runde meč nakon čudnih sudačkih odluka preokrenuo i Iva gubi meč od Bugarke koja kasnije postaje i Evropska prvakinja.

Tibor Ileš borbe -71 kg ¼ finala.
Tibor je u prvom kolu uvjerljivo pobijedio Grka Gialidisa Georgiasa da bi u borbi za medalju izgubio od odličnog Rusa kasnije i osvajača zlatne medalje Thackeva Mikhaila.

Andrej Gudac borbe -78 kg 1. mjesto – Prvak Evrope.
Andrej je u prvom kolu lako pobijedio Grka Bourdasa Achillesa, te u četvrtfinalu aktuelnog prvaka Evrope u kategoriji -71 kilograma Slovenca Uroša Rupherta koji je ove godine prešao u veću kategoriju. Najteži meč Andrej ima u polufinalu gdje ga je čekao aktuelni prvak Evrope u ovoj kategoriji Nizozemac Bloks Hendry. Kako je borba nakon dvije runde proglašena nerješeno radila se treća runda koja je također proglašena nerješeno. Nakon toga se radila runda do zlatnog boda u kojoj je Andrej uspio prvi napraviti zlatni bod koji ga je odveo u finale. U finalu je Andrej bio bolji od Rusa Gubani Ivana i postao tako po prvi puta seniorski Evropski prvak u kategoriji do 78 kilograma.

Marin Šušnjar borbe +85 kg 2. mjesto – viceprvak Evrope.
Marin je do finala redom pobijedio u prvom kolu Welšana Samuela Davisa, u četvrtfinaslu tek u produžetku Ukrajinca Duganetsa Fedira te u polufinalu također nakon produžetka Slovenca Davida Katalinića. U finalu sa predstavnikom Rusije Martsevichom Denisom Marin sedam sekundi do kraja dvije regularne runde ima pobjedu ali Rus u zadnjem napadu uspije izjednačiti rezultata. U produžetku tj. trećoj extra rundi cijela stvar se ponavlja Rus uspijeva samo sedam sekundi do kraja izjednačiti rezultata i nakon toga se ulazi u borbu na prvi ostvareni ili zlatni bod u kojoj je predstavnik Rusije imao više sreće i snage i na kraju pobjeđuje te postaje Prvakom Evrope.

Davor Fibinger nastupio samo u timu Hrvatske u kategoriji timovi borbe.

Pored Davora Fibingera u seniorskom timu Hrvatske nastupili su još i Andrej Gudac, Marin Šušnjar i Tibor Ileš iz tkd „ Rijeka „ i nažalost u borbi za medalju nakon što su u prvom kolu prošli tim Grčke izgubili smo od tima Rusije koji je kasnije i osvojio Evropsko prvenstvo.
U seniorskom ženskom timu nastupile su i naše dvije predstavnice Astrid Pibernik i Iva Marković i u borbi za medalju izgubili smo od seniorskog ženskog tima Rusije.

Selektor i trener juniorske i senirske reprezentacije Hrvatske bio je Branko Fibinger iz kluba TKD “Rijeka” iz Rijeka, a selektor kadetske reprezentacije Robert Katušić.