Vijesti iz RSSa

Hrvatski olimpijski dan u Rijeci

U organizaciji Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i Riječkog sportskog saveza u srijedu, 10. rujna od 10 do 12 sati na Korzu će se demonstracijom i predstavljanjem sportova obilježiti Hrvatski olimpijski dan. Upravo će Rijeka biti domaćin središnje nacionalne proslave Hrvatskog olimpijskog dana – obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Međunarodnog olimpijskog odbora.

Program obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana najavili su pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Igor Načinović, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Bojan Sušanj, glavni tajnik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Darko Ivošević te Aramis Naglić, predsjednik Kluba riječkih olimpijaca.

Pročelnici Načinović i Jurešić istaknuli su kako se Hrvatski olimpijski dan u Rijeci već sedmu godinu održava s ciljem promocije sporta i poticanja mladih na bavljenje sportom, a proslava se događa na početku školske godine, u vrijeme kad se djeca uz podršku roditelja odlučuju u koju će se sportsku aktivnost upisati.

Program proslave Hrvatskog olimpijskog dana započet će u 10 sati svečanim podizanjem olimpijske zastave na Korzu, te prigodnim govorima uglednika. U 10,20 sati na rasporedu je revijalno natjecanje u nogometu, u 10,30 sati svoja znanja na prigodnom poligonu pokazat će polaznici Univerzalne sportske škole, a u 10,40 sati počinje obilazak olimpijaca po sportskim terenima.

I ove godine prostori riječkog Korza i Trga Republike Hrvatske bit će prigodno uređeni improviziranim sportskim terenima i štandovima, na kojima će tridesetak sportskih udruga grada Rijeke i Primorsko-goranske županije demonstrirati 25 olimpijskih i drugih sportova (atletika, automobilizam, boćanje, boks, capoiera, gimnastika, judo, karate, košarka, nogomet, odbojka, plivanje, rukomet, sinkronizirano plivanje, skijanje, skokovi u vodu, sportski ribolov na moru, streličarstvo, streljaštvo, šah, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo i veslanje) uz prezentaciju sporta osoba s invaliditetom i sport studenata te motivirati posjetitelje i prolaznike na bavljenje sportom.

Usporedno s programom na Korzu, s početkom u 11 sati, u Vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, bit će predstavljeni “Vodič za upis djece u sportske klubove” i nova publikacija “Zdravstveni vodič za sportaše”, sve s ciljem približavanje sporta najmlađima i uspostavljanja kvalitetnog prvog kontakta djece i roditelja sa sportom. Vodiči su dostupni na stranicama Riječkog sportskog saveza i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.

U slučaju lošeg vremena, podizanje olimpijske zastave, pozdravni govori i program održat će se u Vijećnici Grada Rijeke.
Uoči Hrvatskog olimpijskog dana, u utorak 9. rujna 2014. godine, s početkom u 11 sati, na Trgu riječkih olimpijaca, na pročelju dvorane “Centar Zamet”, bit će otkrivena ploča s imenima i postignućima najistaknutijih riječkih olimpijaca – osvajača olimpijskih odličja, uz prigodan program.
Pokrovitelji Hrvatskog olimpijskog dana su Hrvatski olimpijski odbor, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Hrvatski olimpijski odbor je 2007. godine pokrenuo program pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD), čiji je cilj potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje sportom.

HOD je jedinstveni naziv za nacionalnu sportsku manifestaciju koja se obilježava 10. rujna, na dan je osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora, koji ove godine slavi 22. godišnjicu postojanja.

Ove godine Hrvatski olimpijski odbor središnju proslavu HOD-a povjerio je Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Organizatori su pozvali svu djecu i roditelje da se pridruže proslavi Hrvatskog olimpijskog dana na Korzu, poručivši:
“Odjenite bijele majice kao simbol mira, prijateljstva, razumijevanja, hodajte, trčite i krećite se te napravite prvi korak prema zdravom načinu života!”