Vijesti iz RSSa

Erasmus razmjene studenata – Riječki studenti u Švedskoj

Od 27. listopada do 3. studenog u švedskom gradu Kalmaru, u sklopu projekta “Erasmus” razmjene studenata, održan je susret studenata-sportaša pod nazivom “Let’s integrate through sport”. Trilateralni susret činili su studenti iz Švedske, Turske i Hrvatske koju su zastupali riječki studenti među kojima i članovi PD Kamenjak. 7-eročlanuekipu činili su Nina Hajdin (KK Kvarner), Matea Tomljanović, Alen Bogosavljević, Boris Pribanić (AK Kvarner) te članovi PD Kamenjak Adriana Gudac, Tin Maljković i Bojan Šenkinc koji je ujedno bio i voditelj tima.

Tijekom 7-dnevnog boravka u Kalmaru studenti su kroz razne tematske radionice, sportske aktivnosti, druženja te obilaske sportskih i kulturnih sadržaja, razmjenjivali iskustva i usvajali znanja o “team leadingu”, odnosno na koji način biti uspješan i aktivan voditelj tima te kako primijenjena znanja prenijeti na mlade sportaše i potaknuti u njima samostalnost i osjećaj vođe, odnosno lidera.

Naime, cilj projekta “Let’s integrate through sport” je izgradnja i učvršćivanje kontakata i poznanstava među studentima, edukacija voditelja timova  te integracija mladih ljudi kroz sport. Nositelji projekta su studentska organizacija Kumulus i sportski savez Smålandsidrotten iz Kalmara u Švedskoj, dok su partneri u projektu Riječki sportski savez i studentske organizacije u Turskoj.

S obzirom na to da su riječku ekipu sačinjavali sportaši i vrlo aktivni studenti, sve su aktivnosti prihvaćene i više nego dobro, a uz bowling, jahanje, klizanje, odbojku i nogomet ponajviše su bili impresionirani “floor ball”-om. Floor Ball je igra nastala 90-ih godina prošlog stoljeća. Najsličnija je dvoranskom hokeju, a zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti danas je to 2. sport po broju klubova i igrača u Švedskoj odmah poslije nogometa, a ispred hokeja ili rukometa.

Osim, sportskih aktivnosti održano je i nekoliko radionica na temu razlika i sličnosti među kulturama, dok je drugu večer boravka održana i prezentacijska večer na kojoj su svi timovi morali predstaviti destinaciju iz koje dolaze. Riječka ekipa se predstavila turističkom kartom, promidžbenim materijalima, fotomonografijama, svježim i suhim mediteranskim biljem i začinima (lavanda, lovor, ružmarin…) te promidžbenim filmovima najatraktivnijih kvarnerskih lokacija uz interpretaciju činjenica koje našu regiju čine najčuvanijom hrvatskom tajnom.

Dodajmo kako je ekipa iz Rijeke na putu do Švedske zastala u Frankfurtu te obišla njegove glavne atrakcije, dok je iz vlaka od Copenhagena do Kalmara uživala u zanimljivim krajolicima Baltika.

Na povratku u Rijeku, puna dojmova, novih prijatelja i usvojenih znanja, sretna ekipa je iskazala veliko zadovoljstvo viđenim te interes za sudjelovanjem u organizaciji nečeg sličnog u Rijeci.

Fotografije s putovanja u Švedsku možete pogledati ovdje – https://plus.google.com/u/0/photos/106810021193503794897/albums/6077904039054028833