Vijesti iz klubova

Edukativni program Moja Rijeka: Učenici OŠ Kozala osmislili kviz

Učenici Osnovne škole Kozala sa svojom su nastavnicom Helenom De Karina, u okviru edukativnog programa Moja Rijeka, pripremili kviz kojim je moguće testirati znanje o prošlosti Rijeke, riječkim znamenitostima i uopće odrednicama identiteta našega grada.

Kviz je objavljen na portalima Grada Rijeke www.rijeka.hr i www.mojarijeka.hr
na adresama http://www.rijeka.hr/KvizUcenikaOS i http://www.mojarijeka.hr/staticke-stranice/kviz-ucenika-os-kozala/ pa svi koji to žele mogu testirati svoje znanje te provjeriti koliko dobro poznaju Rijeku.

Program “Moja Rijeka” se od ove školske godine provodi u pet riječkih osnovnih škola kao izvannastavna aktivnost i to s ciljem povećanja znanja o vlastitom gradu. Provodi se u školama “Kozala”, “Podmurvice”, “Nikola Tesla”, “Srdoči” i “Zamet”, a prema istoimenom priručniku kojeg su izradili stručnjaci i poznavatelji riječke povijesti i kulture Velid Đekić, Karol Visinko, Ivan Vranjić i Ivan Mišković.

Namjera je sljedeće školske godine uvesti ga u sve 23 riječke osnovne škole.

Riječ je o programu koji je pokrenuo Grad Rijeka, s ciljem povećanja znanja o Rijeci i jačanja riječkog identiteta. Pokretanje ovog edukativnog programa dio je smjernica gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela za mandatno razdoblje 2009. – 2013.

Program Moja Rijeka obuhvaća 27 tema kroz koje se obrađuju raznovrsni elementi koji definiraju grad, poput informacija o zemljopisnom položaju Rijeke, prirodi i sportu te o gradskoj povijesti.

Kako bi usvajanje znanja o gradu u kojem žive bilo trajnije te kako bi se stvorio pozitivan emocionalni odnos učenika prema njihovom okruženju, zaključeno je da je potrebno, znanje stečeno u nižim razredima, produbiti uvođenjem programa “Moja Rijeka” u predmetnu nastavu.

Time se našim malim sugrađanima pruža mogućnost da steknu veća znanja o svom gradu i nauče ga upoznavati.

Namjera je i da ovaj predmet postane standardni izborni predmet za učenike od 5. do 7. razreda osnovnih škola.