Vijesti iz RSSa Vijesti o Projektima

Edukacija odraslih kroz sport

Na Job Shadowingu posvećenom neformalnoj edukaciji kroz sport, u talijanskom gradu Stintinu, od 28.07. do 12.08., sudjelovali su predstavnici Riječkog sportskog saveza.

Job Shadowing se odvijao u sklopu  projekta “s-PORTEND” kojeg od lipnja 2018.-e godine u suradnji s partnerskim organizacijama iz Italije (Mine Vaganti NGO) i Bugarske (Champions Factory Sports Club) provodi Riječki sportski savez.

Projekt “s-PORTEND” njeguje kapacitete organizacije prijaviteljice u promicanju usavršavanja ciljnih skupina u nepovoljnom položaju u odrasloj populaciji (niže i nisko kvalificirani odrasli u dobi od 35 do 55 godina, što predstavlja ciljnu skupinu projekta) kroz unaprjeđivanje kvalifikacija putem metodologije obrazovanja kroz sport (ETS). Projekt promiče  i organizacijski razvoj te internalizaciju na europskoj razini na području odraslih.

Tijekom 14 radnih dana koliko je Job Shadowing trajao, predstavnici RSS-a su učili o neformalnoj edukaciji kroz sport, razvijanju vještina kod odraslih kroz sportske aktivnosti. Važan dio Job Shadowinga bio je shvaćanje razlike između edukacije za sport, edukacije sportom i edukacije kroz sport. Kod edukacije za sport radi se o znanju, tehnikama i svim ostalim specifičnostima koje su potrebne za što bolju izvedbu u pojedinom sportu. Osobe vježbaju da bi bile bolje u svom sportu. Edukacija sportom govori o jednom drugom dijelu sporta, vrlo bitnom, a to su neke univezalne vrijednosti koje će djeci, mladeži i odraslima koji se bave sportom pomoći i u drugim aspektima  života. Kroz sport se učimo timskom radu tj načinu funkcioniranja u ekipi, pomaganju jedan drugome i shvaćanju da ne možemo sve učiniti sami te da puno više možemo ako surađujemo s ostalima prema nekom zajedničkom cilju. Osim toga sport nas uči i poštivanju pravila, uređenom tempu života, dolasku na vrijeme, zdravijoj prehrani, izvršavanju svojih obveza itd. Edukacija kroz sport govori o još jednoj strani sporta tj. u čemu još sport može pomoći ljudima, a to je inkluzija. Inkluzija te rušenje predrasuda i barijera prema osobama druge boje kože, osobama iz drugih zemalja (migrantima), osobama s pojedinim teškoćama i hendikepom, slabijeg imovinskog stanja  itd.

 

Za vrijeme trajanja mobilnosti, sudionici su upoznati i s primjerima dobre prakse u uključivanju osoba u nepovoljnom položaju u svakodnevni život u drugim zemljama. Posebno je zanimljivo bilo u praksi proći primjere edukacije kroz sport koristeći zanimljive tehnike tj. igre. Kao rezultat cijelog projekta, sudionici, kako ove, tako i preostalih dviju mobilnosti, izdati će priručnik u kojem će objediniti stečeno znanje a nakon radionice, u planu je i da predstavnici RSS-a stečeno znanje međusobno podijele sa zaposlenicima Riječkog sportskog saveza i naravno, primijene u praksi.

 

Inače, projekt je već trebao završiti no zbog pandemije uzrokovane COVID-19, prijavitelj- Riječki sportski savez je zatražio produljenje projekta do kraja studenog a do kad bi trebali održati i trening tečaj u Bugarskoj.

 

Projekt se financira sredstvima iz programa Erasmus + a sredstva su dodijeljena od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije.