Vijesti iz RSSa

Dani hrvatskih planinara na Ravnoj gori

Dani hrvatskih planinara su središnje godišnje okupljanje planinara u Hrvatskoj. Organizira ih Hrvatski planinarski savez u suradnji s nekim planinarskim društvom – domaćinom. Ove godine su Dani hrvatskih planinara održani 8. i 9. lipnja 2019. na Trakošćanu i Ravnoj gori u organizaciji HPS-a i PD-a Ravna gora iz Varaždina. U ta dva dana u Trakošćanu i na Ravnoj gori okupilo se oko tisuću planinara iz 70 planinarskih društava.

Dani hrvatskih planinara ove su godine bili posvećeni 100. obljetnici planinarstva u Varaždinu. Prva inicijativa za osnivanje planinarskog društva u Varaždinu zabilježena je 1883. godinu kada je Hrvatsko planinarsko društvo iz Zagreba postavilo za povjerenika prof. Adolfa Jurinca, no unatoč njegovim naporima nije došlo do osnivanja podružnice HPD-a u Varaždinu. Tek na poticaj Krešimira Filića 10. studenoga 1919. na skupštini koja je održana u prostorijama Narodne knjižnice postavljeni su temelji za razvoj planinarstva u Varaždinu. Pri osnivanju podružnice utvrđena su društvena pravila koja su 6. 3. 1920. potvrđena od državnih vlasti u Zagrebu. Današnje planinarsko društvo Ravna gora, s drugim društvima koja djeluju na području grada Varaždina, njeguju planinarsku tradiciju započetu prije stotinu godina.

Prvi dan organizirana su tri planinarska izleta različite težine i duljine trajanja kako bi svaki planinar našao izlet prema svojoj želji i fizičkim mogućnostima. U izletima su uz domaće vodiče sudjelovali i vodiči Stanice planinarskih vodiča Varaždin. Prvi izlet je obuhvaćao turu Trakošćan – Filićev dom, 2 i pol sata hoda, te povratak na Trakošćan 2 sata. Druga tura je bila nešto duža: Trakošćan – Velike pećine – Pusti duh – vrh Tri kralja (694 m) – Filićev dom, 3 i pol sata hoda, te povratak na Trakošćan 2 sata, dok je treće bila više rekreativnog formata i nudila je obilazak poučne staze oko Trakošćanskog jezera u trajanju od 2 sata. Od 16 sati je uslijedilo okupljanje svih sudionika uz tradicionalne besplatne porcije graha. Susreti su svečano otvoreni obraćanjem predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza Darka Berljaka i predsjednika PD-a Ravna gora Dubravka Šinceka. U ostatku večeri, planinari su se družili uz nastup glazbenog sastava „Dečki z bregov“.

U nedjelju su organizirana dva izleta i to: Velika Sotinska – Šestani – vrh Carski kamen (686 m) – Vraca – Filićev dom, uz planirana 3 i pol sata hoda, te još jednom klasična tura : Trakošćan – Filićev dom. Nakon okupljanja u 13 sati je slijedilo svečano zatvaranje kod Filićevog doma još jednih uspješno organiziranih Dana hrvatskih planinara. Na završnoj svečanosti planinarima su se obratili dopresjednica HPS-a Jadranka Čoklica i Igor Eterović, tajnik PD-a Opatija, koje je domaćin Dana hrvatskih planinara 2020. godine.