Vijesti iz klubova

Braća Sinković i na suhom najbrži

U Centru Zamet održano je Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima – Croatia Indoor 2018, u organizaciji Veslačkog kluba Jadran Rijeka i Hrvatskog veslačkog saveza. Natjecanje na veslačkim simulatorima okupilo je 480 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Ukrajine te Bosne i Hercegovine, među kojima i osvajače olimpijskih medalja, braću Valenta i Martina Sinkovića, koji su očekivano pobijedili u utrci seniora na 2.000 metara. Najbrojniji na riječkom natjecanju bili su mladi veslači u kategorijama kadeta i juniora, a osim najtrofejnijih veslača, u Centru Zamet svoju vještinu pred punim gledalištem pokazali su i hrvatski reprezentativci.

Natjecanje je otvorenim proglasio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je čestitao VK Jadran što su u samo jedanaest godina od skromnog županijskog natjecanja na veslačkim simulatorima uspjeli napraviti respektabilni međunarodni sportski susret. Osim Grada Rijeke, podršku natjecanju daje i Primorsko-goranska županija, u čije ime je uspješno takmičenje veslačima iz Hrvatske i inozemstva poželjela stručna suradnica za sport Sandra Stojković Hinić, istaknuvši kako su ovakva natjecanja vrlo važna za sportaše na početku njihove karijere, jer imaju priliku natjecati se uz bok najboljih na svijetu.

Glavni tajnik Hrvatskog veslačkog saveza Zdravko Gajšak istaknuo je odličnu organizaciju međunarodne sportske priredbe, na kojoj se natječu olimpijski, svjetski i europski pobjednici.

Predsjednik VK Jadran Andrej Smilović izrazio je zadovoljstvo što natjecanje iz godine u godinu okuplja sve veći broj sportaša, a veslanje privlači i sve veći broj mladih.
„Nije potrebno da imate braću ili sestre da biste se bavili veslanje, dovoljno je imati želju i upisati se u veslački klub,“ našalio se Smilović, aludirajući na situaciju kako neki su neki od najboljih hrvatskih veslača, poput braće Sinković i Skelin ili pak sestara Jurković, vrhunske rezultate postigli u bratskom ili sestrinskom paru.

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima jedno je od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar Svjetske veslačke federacije (FISA).