Vijesti iz RSSa

18. Homo si teć i 13. Riječki polumaraton

Proteklog vikenda Rijeka je na najbolji mogući način proslavila Festival sporta i rekreacije, koji je kulminirao 18. izdanjem najveće ulične utrke u Hrvatskoj “Homo si teć” i 13. Riječkim polumaratonom. Pod motom “Trči kadgod”, tisuće malih i velikih trkača, amatera i profesionalaca preplavilo je ulice u središtu Rijeke.

Unatoč kiši koja je stalno prijetila, pozivu na trčanje i promoviranje zdravih navika odazvalo se oko 8 tisuća trkača, od kojih je svatko mogao izabrati trasu za trčanje u skladu sa svojim mogućnostima. Najveći broj trkača sudjelovao je u glavnoj, uličnoj utrci “Homo si teć”, a već tradicionalno bile su organizirane i prateće utrke – utrka za djecu predškolske dobi DM babybonus cup te Hendi cup, namijenjen osobama s invaliditetom i slabovidnim osobama.

Netom prije glavne utrke, startao je Riječki polumaraton, na kojem je slavio Kenijac Joel Maina Mwangi, koji je – istrčavši stazu od Korza do Preluka i natrag dugu 21 kilometar u vremenu 1:02:47 – postavio novi rekord utrke. Drugo i treće mjesto zauzeli su također Kenijci, Elisha Kiprotich Sawe i Wilson Wambubu Kamah. U ženskoj konkurenciji prva je bila Gladys Jepkurui Bivott iz Kenije, druga Daniela Elena Cirlan iz Ruande, a treće mjesto osvojila je Barbara Belušić iz Pule.

Na utrci štafeta 3×7 kilometara najbrža je bila ekipa koju su činili Jan Mastrović, Karlo Paris i Angelo Girotto, drugo mjesto zauzela je ekipa u sastavu Leon Pandža, Marko Mrakovčić, i Marin Jotanović, a treće ekipa Petko Drakulić, Zoran Grahovac i Toni Diklić.

U iščekivanju najveće ulične utrke Homo si teć i Ri polumaratona koji će se održati u nedjelju, od četvrtka do subote Korzo je bilo rezervirano za prezentaciju sportskih klubova i udruga, turnire i demonstracije sportova.