Vijesti iz RSSa

15. HRVATSKO SAVJETOVANJE O OBUCI NEPLIVAČA

U Orahovici se od 18. do 20. listopada 2018. godine održalo „15. HRVATSKO SAVJETOVANJE O OBUCI NEPLIVAČA“ na temu Čimbenici uspješnosti obuke neplivača. Savjetovanje je organizirao Hrvatski savez sportske rekreacije „Sport za sve“. Na njemu su izlagali stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije. Iznijeta su mnogobrojna iskustva i donijeti su zaključci.

Na stručnom skupu izlagala je Katarina Jusup Dodig rad sa nazivom Čimbenici uspješnosti obuke neplivača u projektu „Rijeka pliva“. Nakon izlaganja u raspravi utvrđeno je da učenici Grada Rijeke imaju obuku plivanja koja nadilazi Pedagoške standarde u Republici Hrvatskoj. Sudionici na čelu sa prof. emeritusom dr.sc. Vladimirom Findakom „čestitali su svima koji ulažu toliko veliki napor u tako human Projekt već deset godina i zaželjeli su još puno takvih godina. Nadodali su da bi i svi ostali gradovi u našoj državi trebali slijediti primjer Grada Rijeke.“

Pozivu na skupu odazvala se i gradonačelnica grada domaćina te je dogovoreno da će po uzoru na projekt „Rijeka pliva“ grada Rijeke organizirati poduku plivanja u gradu Orahovici.

Na savjetovanju je uručeno Priznanje za postignute rezultate u obuci neplivača u Republici Hrvatskoj Katarini Jusup Dodig, autorica i voditeljica projekta „Rijeka pliva“.

Projekt „Rijeka pliva“ provodi kontinuirano već deset godina. Izgradnjom kompleksa Bazena Kantrida 2008. godine stvorili su se idealni uvjeti za obuku plivanja. Grad Rijeka nastavio je financirati provedbu obuke neplivača iako je zakonska obveza lokalne samouprave izbrisana iz Državnog pedagoškog standarda i mnogi su gradovi odustali od financiranja obuke neplivača. Od 2008. godine do 2018. godine u projektu „Rijeka pliva“ sudjelovalo je 10517 učenika drugih razreda iz 25 osnovnih škola grada Rijeke. Projekt je za sve učenike besplatan. Financira ga Grad Rijeka, a u 2017. i 2018. godini financiranju se priključio i Središnji državni ured za sport. Učenici imaju organiziranu obuku plivanja deset školskih sati. Dolaze na Bazen Kantrida tijekom nastavnog dana u pratnji učitelja/ca sa organiziranim prijevozom. Provedbu projekta grad Rijeka organizira putem Zajednice sportskih udruga grada Rijeke „Riječkim sportskim savezom“.