Vijesti iz klubova

1 zlato i 2 bronce za riječke karatiste na Europskom prvenstvu

 

Održano je 44. kadetsko-juniorsko i 09. mlađe seniorsko prvenstvo Europe u glavnom gradu Bugarske / Sofiji 17-18-19.02.2017. godine Bilo je to najmasovnije (1204 natjecatelja), najkvalitetnije i po državama (50 zemalja) najposjećenije kontinentalno prvenstvo u karateu. Rijeka ima itekako puno razloga za zadovoljstvo jer se i ove godine održao kontinuitet i tradicija osvajanja odličja na najkvalitetnijem europskom natjecanju mlađih uzrasnih kategorija. Ove godine su u Sofiji osvojena tri odličja koji su Riječki karate svrstali na vrh kvalitete Hrvatskog karatea u kome se održava već duži niz godina.
Prvog dana, u petak, nastupila je kadetkinja karate kluba TAD Lea Vukoja i osvoila medalju zlatnog-sjaja. Sjajna mlada Lea Vukoja u konkurenciji kadetkinja do 54 kg.
Lea je napravila svojevrsni podvig jer na njoj nije tijekom cijelog turnira napravljen niti jedan bod, a ona ih je zadala čak 19. Redom su padale Slovenka (4:0), Čehinja (4:0), Kosovarka (1:0), Grkinja (1:0) u polufinalu Ukrajinka (8:0) te u finalu reprezentativka Mađarske (1:0). Takva nadmoć se već dugo nije vidjela u kadetskom ženskom karateu.
Prvo brončano odličje za Rijeku a treće za Hrvatsku osvojio je Boran Berak u kategoriji do 67 kg., natjecatelj karate kluba TAD.
Boran je nakon dvije tijesne pobjede ( Portugal 2:1 i Austrija 1:0) u četvrtini finala naišao na jednog od najboljih boraca današnjice, Francuza Stevena Dacoaste, kome je morao priznati da je bolji pa je izgubio rezultatom 0:3. Ulaskom Francuza u finale Boran je dobio priliku u repasažu koju nije želio propustiti te je s dvije pobjede ( Izrael 2:1 i Engleska 6:1) osvojio toliko željenu medalju, brončanog sjaja.
Treću medalju za Rijeku a šestu za Hrvatsku osvojio je član „karate kluba ZAMET“ Filip Barac u kategoriji + 84 kg. koji je i zadnji nastupio u Sofiji.
Filip je prošlogodišnji vice-prvak Europe i ponovno je pokazao svoj nepresušan talenat te je sebi Rijeci i Hrvatskoj podario još jedno odličje, ovog puta brončanog sjaja. Nakon slobodnog prvog kola Filip pobjeđuje predstavnike Makedonije i Švedske (oba rezultatom 1:0) . U polufinalu istim rezultatom gubi od Turčina pa mu je tako preostalo da se izbori za brončanu medalju kroz repasažni meč. Čistom pobjedom 5:3 protiv Italijana Filip Barac se domogao medalje čime je zaokružio Riječki skor na ukupno osvojene tri medalje a Hrvatskih šest medalja.

Ovaj nastup u Sofiji ponovno je dokazao da Riječki a time i Hrvatski karate ima visoki nivo kvalitete koja pripada samom Europskom vrhu te da se za budućnost novog olimpijskog sporta u Rijeci i Hrvatskoj ne treba brinuti.

boran-berak-u21-do-67-kg filip-barac-u21-84-kg